IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драстично са поскъпнали прегледите при медицински специалисти

До 60% повече се плаща при специалисти без направление, по-високи са и тарифите за лабораторни изследвания

13:32 | 01.04.24 г.
Автор - снимка
Автор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Прегледите без направление в някои болници вече струват почти двойно. С инфлацията, с вдигането на минималната заплата, осигуровки и пенсии у нас, очаквано са засегнати и медицинските услуги. До 60% по-скъпи са прегледите при специалисти. Повишили са се таксите и за лабораторните изследвания, както и доплащанията за различни консумативи при операции. 

Увеличението в цените на прегледите идва на фона на отпуснатата от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по-висока стойност, която плаща за първичен преглед при специалист. Тя вече е 46 лв. за възрастен и 48 лв. за дете. За вторичен преглед отпуснатата сума е съответно 18 и 19 лв., пише Dnes.bg.

За да балансират разходите си, повечето специалисти вдигат цената на прегледите. Най-скъпи са прегледите без направление в София. В столицата например посещението при кардиолог без направление струва около 80 лв. При специалист в Пловдив или Бургас, средната цена е около 60 лв., а във Варна – 65 лв. Прегледите при гинеколог са най-скъпи във Варна – пациентите в морската столица биха платили средно около 80 лв. София е на второ място със 70 лв. за преглед. Подобни са цените и в Бургас, а в Пловдив прегледът е средно около 60 лв.

Според болниците обаче сумата е недостатъчна. „Това увеличение е естествена реакция на разходите, които се генерират от лекарите. Все пак става дума за прегледи при едни много високоспециализирани експерти, чието обучение отнема повече от 10 години, които са вложили толкова много в това да станат специалисти и те имат някакво очакване за своето възнаграждение“, коментира пред bTV Свилена Димитрова, която е председател на Българска болнична асоциация.

За ендокринолог в столицата пациент ще плати 70 лв., същата е цената и във Варна. В Пловдив сумата е около 50 лв., а в Бургас – 65 лв. Повечето лекари предпочитат да приемат пациенти в кабинета си без направление заради ниското заплащане от страна на държава. „Особено в определени специалности – лекарите нямат интерес да провеждат прегледи за тези пари за специализирана извънболнична помощ. Тези, които да кажем, че са решили да имат практика с направления по НЗОК, са малко. Ето защо при тях т.нар. листата на чакащите е по-голяма“, поясни Димитрова. 

Проверка за цените на услугите при лекари с различна квалификация – доценти или професори, в пет различни лечебни заведения показва, че първичния преглед е между 120 лв. и 200 лв. „В голяма степен от времето си те ходят по конгреси, изнасят научни доклади – всичко това означава, че те трябва да вложат време и усилия в едно продължаващо изграждане на тяхната специалност“, пояснява адвокат Свилена Димитрова.

Драстична е разликата в заплащането при някой интервенции. Здравната каса заплаща 40 лв. за процедурата колоноскопия. Ако ни я извършат без направление обаче, тя струва около 70 лв. Ехографията на млечната жлеза също се оказва скъпа услуга. Здравната каса плаща за нея 25 лв., докато пациент би платил между 70 лв. и 100 лв.

Поскъпването на определени медицински изделия, повечето от които не се плащат по НЗОК, допълнително оскъпяват услугата за клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още