IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд обяви лимитите на болниците за незаконни

ВАС отмени механизма от 2021 г., по който НЗОК получава отстъпки за лекарства

12:58 | 12.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни финансовите лимити на болниците, налагани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Разпоредбата от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), налагаща лимити на болниците, противоречи на основния закон, обяви КС. Решението е прието единодушно.

Делото за противоконституционност на лимитите в болниците беше образувано през септември 2023 г. по искане на Върховния административен съд след жалби на Националното сдружение на частните болници срещу няколко разпоредби от Националния рамков договор 2020-2022 г. Тогава тричленен състав на съда прецени, че въпросните разпоредби в ЗЗО са в несъответствие с някои конституционни текстове и спря делото, за да се допита до Конституционния съд.

Общо 26 са становищата, изпратени до Конституционния съд във връзка с делото за противоконституционност на лимитите в болниците. В обобщение мненията по въпроса са разделени почти поравно, като становищата за противоконституционност на финансовите институции имат известен превес.

Очаквано позицията, че лимитите са противоконституционни застъпват повечето болнични сдружения, сред които Сдружението на общинските болници, Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници. Единствената организация на лечебни заведения за болнична помощ, изпратила обратното становище, е Асоциацията на университетските болници в България, според която лимитите в болниците не са противоконституционни.

Мнението на ВАС, че текстовете от ЗЗО са в несъответствие с текстове от Конституцията, посочват също от Националната асоциация на работодателите от здравеопазването, както и от Българската асоциация за закрила на пациентите. Това е и становището на президента Румен Радев и редица специалисти.

Болничните лимити са противоконституционни включително и според настоящия подуправител на НЗОК проф. Момчил Мавров, чието мнение КС е потърсил в качеството му на юридически експерт. Според самата Национална здравноосигурителна каса лимитите в болниците не са противоконституционни. Становища в тази посока са дали също така Министерският съвет, бившият здравен министър проф. Христо Хинков, Министерството на финансите, както и бившият управител на НЗОК проф. Петко Салчев.

В своето становище и Българският лекарски съюз не дава конкретна позиция.

Лимитите за болнична дейност бяха регламентирани от 2019 г. в Закона за здравното осигуряване. Така  всяка болница подписва договор с НЗОК за определен брой процедури и фиксиран бюджет и надлимитната дейност се третира като незаконна и съответно не се заплаща от НЗОК. Заради тези ограничения болнични сдружения водят от години дела заради лимитите и много от тях бяха спечелени. 

Друго важно решение, което има пряко отношение към финансирането на здравеопазването, дойде от ВАС, този път по отношение на лекарствата. 

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени механизма от 2021 г., по който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) получава отстъпки от фармацевтичните компании.

Механизмът (Механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК за 2021 г. за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК) действа и досега, но съдебното решение се отнася само решението на Надзорния съвет относно механизма за 2021 г.

Механизмът представлява компесаторна мярка, която се прилага в случаите на превишение на средствата за здравноосигурителни плащания за лекарства, определени в Закона за бюджета на НЗОК за съответната година. преразходът над приетия бюджет на НЗОК за съответната година, се компенсира от фармацевтичните компании.

Механизмът беше оспорен от няколко от компаниите, впоследствие беше отменен от тричленен състав на ВАС, а сега и от петчленен.

Според ВАС не са спазени изискванията на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) за обсъждане на проекта, заедно с представените становища, предложения и възражения, а това е в противоречие с основните принципи - достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост.

Наред с това според съда чрез механизма се стига до изземване на прихода от продажбата на съответния лекарствен продукт, което е в противоречие с нормите на Конституцията, уреждащи закрилата на правото на собственост, свободната стопанска инициатива и еднаквото третиране на инвестициите.

От друга страна, задължението за доставка на достатъчни количества лекарствени продукти за задоволяване на здравните потребности на населението и прилагането на механизма води до абсолютно финансово натоварване на фармацевтичните фирми.

По делото е установено, че преразходът по бюджета на НЗОК, който фирмите следва да покриват съгласно механизма, се реализира не като изключение, а закономерно, тоест има неправилно планиране на бюджетните разходи от страна на НЗОК и умишлено заложен скрит дефицит, който е предвидено да бъде прехвърлен към фармацевтичната индустрия посредством механизма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още