IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишно са необходими по 1,5 млн. лева за поддържане на хижите в България

Българския туристически съюз има проекти за над 500 хил. лева за редица национални прояви

10:32 | 14.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Годишно са необходими по 1,5 млн. лева за поддържане и поетапно подобряване на материалната база и инфраструктурата та  сто и петдесетте хижи под егидата на Българския туристически съюз (БТС), каза неговият председател Венцислав Венев.

Българският туристически съюз към момента може да разчита на финансиране от бюджета на спортното министерство единствено за проекти от спортно-туристическата си дейност, каза той за БТА.

От организацията са представили проекти за над 500 хил. лева за редица национални прояви, сред които за зимната среща на планинските водачи, Националния поход по стъпките на Ботевата чета, националния преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за приза „Кристален еделвайс", Националния поход до Черни връх.

„От няколко месеца вече имаме статут на национално представена организация, но институциите още не са готови да възприемат този факт", коментира Венев. Той посочи, че този статут не позволява на организацията да кандидатства за финансиране с проекти за възстановяване на хижите, защото тя е с нестопанска цел. Така се отлагат проекти за изграждане на фотоволтаици, пречиствателни станции, нови канализации, водохващания и обновяване на хижи, посочи Венев.

От БТС са предложили и ще търсят партньорство от министерствата на регионалното развитие, на околната среда и на туризма по проекти за трите европейски планински маршрута, които минават през България, като идеята е да се предвидят в бюджетите на трите ведомства средства за подмяна на маркировката с отговаряща на европейските стандарти, за ремонт на прилежащите към тези маршрути хижи и за подновяване на маркировката по подходите към тях.

Ако България иска да стане привлекателна държава за целогодишен планински туризъм, само с усилията на БТС и със скромния бюджет на организацията не може да се случи, коментира Венев и допълни, че от организацията очакват ведомствата да припознаят темата и да подготвят програми, по които дружествата на БТС в страната и хижарите да могат да кандидатстват.

Ако искаме в рамките на пет години планините ни да отговарят поне на някакви общоевропейски приемливи стандарти, годишно България трябва да инвестира в материалната база и инфраструктурата по около 1,5 млн. лева, показват предвижданията на Българския туристически съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още