IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ски курортите в Словения са готови за сезона след инвестиции за 84 млн. евро

Еднодневните карти за възрастни струват около 40 евро, а за деца - малко над 20 евро

13:56 | 02.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Словенските ски курорти очакват новия сезон с оптимизъм, след като са инвестирали общо 84 млн. евро в модернизиране на инфраструктурата си от миналия сезон, информира сайтът Slovenia Times, цитиран от БТА.

Повечето от ски курортите са доволни от продажбите преди началото на сезона. Билетите като цяло са с няколко евро по-скъпи от миналата година. Карта за един ден е около 40 евро за възрастни и малко над 20 евро за деца.

По-голямата част от пистите вече са покрити с изкуствен сняг, но операторите на ски лифтове се надяват скоро и на естествен сняг.

Девет ски курорта са на финалната права по проектите, осъществени с инвестициите, които направиха през изминалата година с помощта на 55 млн. евро правителствени стимули.

Копе, най-големият ски курорт в северния регион Корошка, откри два нови седалкови лифта и други нови придобивки за туристите на 1 декември с инвестиция, оценена общо на 10 млн. евро.

Мариборско похоре, курорт над Марибор, инвестира 7,5 млн. евро в нова станция на кабинковия лифт Похоре и нов четириместен седалков лифт.

Продадени са около 1500 сезонни карти, като Мариборско похоре е единственият ски курорт, който не е увеличил цените на дневните карти след значително увеличение миналата година. Дневна карта за възрастни струва 39 евро през делничните дни и 43 евро през уикендите, а за деца съответно 23 и 25 евро.

Кранска Гора и Церкно се очаква да открият сезона малко по-късно - в средата на декември. Церкно ще завърши тестването на ски лифтове, които са обновени и това ще удължи живота им с поне 25 до 30 години.

Перспективите за най-високия ски курорт в страната Канин са малко по-мрачни, тъй като загуби разрешението за експлоатация на кабинковия си лифт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 02.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 4 месеца
В Словения инвестират 10 милиона евро и картите са 40 евро, а за деца 20. Беляков (Пампорово) инвестира 5 милиона евро и картите на промоция са над 40 евро. Боровец не инвестира за поредна година и едно евро, но картите са 45 евро вече. За бастиона на Цеко, който открадна държавния лифт Тодорка и държи Витоша да не работи за да се плаща за хотели на Банско н пак ще води по цени, а Словения е със значително по-висок стандарт от нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още