IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вулканичният туризъм привлича все повече посетители в Исландия

Изригванията и потоците от лава са водеща атракция за туристите в островната страна

11:40 | 01.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Тъй като светещата река от лава от вулкан, който изригна миналата седмица в Исландия, намаля, сред присъстващите премина вълна от недоволство.

Хейзъл Лейн, 49-годишна, мениджър на базирана в Лондон компания, е резервирала билет до Рейкявик веднага щом вижда кадри от изригването на вулкана по телевизията, надявайки се да стане свидетел на грандиозни потоци лава под замъгленото червено небе, пише Ройтерс.

Лейн вече е посещавала Исландия само преди месец, но се оказва, че е подранила. Въпреки че по това време властите са евакуирали близо 4000 жители в близкия град Гриндавик, минават седмици преди вулканът - който се намира на около 40 км (югозападно от Рейкявик - да изригне на 18 декември.

„Имах щурата идея да отида до Рейкявик за един ден, за да прелетя над вулканичното изригване“, разказва Лейн.

Тя пристига със сина си и приятелката му на 22 декември, за да установи, че потоците от лава вече са намалели.

„Разочаровани сме, че вулканичната активност е спряла, но все пак ще се насладим на прекрасен ден в Рейкявик“, добавя Лейн.

Вероятно няма да ѝ се налага да чака дълго преди следващото изригване. Исландия, която е приблизително с размера на американския щат Кентъки и има по-малко от 400 000 жители, може да се похвали с повече от 30 активни вулкана.

Това прави островът основна дестинация за вулканичен туризъм - нишов сегмент, който привлича хиляди търсачи на силни усещания всяка година към места от Мексико и Гватемала до Сицилия, Индонезия и Нова Зеландия.

Намалената активност на вулкана близо до Гриндавик потуши притесненията от повторение на хаоса сред авиокомпаниите, причинен от пепелта от голямото изригване на вулкана Ейяфятлайокутъл на острова през 2010 г.

Но за местните туристически агенции, които планират да отведат туристи до мястото, това е пропусната възможност. Скорошни изригвания – като това на вулкана Фаградалсфял през 2021 г. в Югозападна Исландия - привлякоха хиляди посетители.

Troll Expeditions - която предлага обиколки до ледените пещери, ледниците и геотермалните басейни на Исландия, както и набор от пътувания до вулкани - споделя, че туристическите резервации за Исландия са спаднали преди изригването на Гриндавик поради земетресенията, които го предшестват. Но самото изригване бързо връща интереса на туристите.

„Хората са много развълнувани да видят вулкана. За съжаление, изригването е спряло за момента“, посочва компанията по имейл, отбелязвайки, че това е четвъртото изригване в района през последните три години.

„Другите изригвания бяха страхотни за туризма, тъй като те бяха така наречените „туристически изригвания“, при които можете да се приближите доста близо до кратера и да станете свидетел на потока от лава“, добавят от Troll Expeditions.

Бившият президент на Исландия Олафур Рагнар Гримсон вече започна да насърчава посетителите да се подготвят за януари.

"Прогнозите са, че след две седмици изригването може да започне отново! Резервирайте своя полет сега, за да можете да станете свидетели на създаването на Земята!", изтъква каза той в публикация от 23 декември в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още