IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище за малки самолети ще бъде изградено до Банско

Общинските съветници в града са допуснали изработване на проект за частично изменение на Общия устройствен план на Банско за целта

18:34 | 29.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Божидар Стоилов/БГНЕС</em></p>

Снимка: Божидар Стоилов/БГНЕС

В местността "Каранджийница" в Банско ще бъде изградено летище за малки самолети с летателна писта до 800 метра, площадка за хеликоптери и съпътстваща инфраструктура, съобщиха от пресцентъра на общината.

На свое заседание общинските съветници в града са допуснали изработване на проект за частично изменение на Общия устройствен план на Банско в местността за целта.

Миналия месец стана известно, че има заявен интерес за строителство на летище между Банско и село Баня и в общината е внесено мотивирано предложение за изграждане на летището.

В инвестиционното предложение компанията е посочила, че за целта – обособяване на летищна зона, желае да наеме 300 декара терен общинска собственост. Според проектната документация фирмата информира, че ако бъдат приети условията на заседание на Общинския съвет, то до края на идната година може да бъдат осъществени кацания с малък самолет.

"Това ще ни нареди до зимните курорти със световно значение, които имат свое летище. Това ни дава и надежда да посрещаме високоплатежни туристи", коментира Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, цитиран от БНР.

На заседанието са разгледани и взети решения по общо 19 точки.

Общинските съветници са одобрили промяна на инвестиционната програма на общината за 2022 г., актуализиран е и размерът на наемите на жилищни и нежилищни имоти, които са общинска собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Всичко се прави за любимеца - Цеко. В София като има летище за големи самолети с два терминала защо няма кой да го натисне да пуска влекове и лифтове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още