IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганчев: Икономиката ни се справя добре – пазарните механизми на саморегулиране действат

Поне 10-15 млрд. евро трябва да бъдат вложени в инфраструктура, но това може да стане само с дългосрочен инвестиционен заем“, посочи икономистът

10:57 | 19.08.22 г.
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Въпреки проблемите с енергийните източници и продължителната политическа нестабилност българската икономика отбелязва растеж и показва, че пазарните механизми на саморегулиране действат. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в Югозападен университет "Неофит Рилски".

„Парадоксът е че икономиката не е толкова зле, колкото се оплакват бизнесмените и хората – има растеж, има и силен износ. Наистина нарастват цените на енергоносителите, но растат и цените на продукцията, която изнасяме, което компенсира бизнеса ни. По-големият проблем е задаващата се рецесия в Европа, особено в Германия и други големи икономики, което ще се отрази негативно“, смята той.

Според икономиста рецесия в Германия, която е най-важният търговски партньор на България, означава намаляване на поръчките за нашите промишлени предприятия, забавяне на растежа и увеличаване на безработицата в страната ни. Професорът отбеляза, че в момента безработицата е на много ниски нива заради силното търсене на работници във военно-промишлената индустрия.

Ганчо Ганчев очаква през зимата да има високи цени на парното и на другите енергоизточници, но се надява несигурността около доставките на газ да бъде решена, защото „все пак имаме някакви алтернативи“.

Що се отнася до „Газпром“, той допуска, че може да има смисъл от преговори, но смята, че всичко зависи от политическите решения в Кремъл. „В крайна сметка това е бизнес, а и основните ни европейски бизнес партньори плащат в рубли“, посочи икономистът.

Въпреки това проф. Ганчев е категоричен, че процесът на откъсване на Европа от Русия е необратим, защото е изгубено доверието, а и в момента най-големият доставчик на газ в Европа не е Русия, а САЩ.

Той напомни, че най-важните задачи пред едно евентуално правителство са стабилната политика в областта на енергетиката, решаването на проблемите с Плана за възстановяване и устойчивост, „за да можем да използваме всички ресурси, и разработването на разумна средносрочна политика за ускоряване на растежа“.

„България има най-мърлявата инфраструктура в региона - пътища, канализация, водопровод, градска среда. Необходими са инвестиции и огромни ресурси. 30-40% от страната на практика е във воден режим, канализацията е остаряла и губим много вода, да не говорим за състоянието на пътищата. Поне 10-15 млрд. евро трябва да бъдат вложени, за да се решат тези проблеми, а това може да стане само с дългосрочен инвестиционен заем“, смята икономистът.

Какво е влиянието на двуцифрената инфлация върху доходите? Докога ще расте инфлацията? Ще има ли стратегия за развитие на селското стопанство? Грешно ли е разпределянето на субсидиите за сектора? Какви са перспективите пред българската икономика? Каква ще е структурата на следващия парламент в България? Ще се състави ли коалиция?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още