IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия представи високоскоростни влакове, произведени от Китай

Новото трасе и машините ще свързват столицата Джакарта с Бандунг

22:01 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индонезия представи машините, които ще обслужват първата високоскоростна линия в страната, свързваща столицата Джакарта с Бандунг, голям град в Западна Ява, като търговските операции се очаква да започнат през юни 2023 г., съобщава Nikkei.

Машините, представени на медиите в събота, са произведени от компания, част от китайския държавен производител на влакове CRRC.

Влаковете са разтоварени на пристанището Танджунг Приок в Джакарта в началото на септември. В бъдеще ще бъдат доставени общо 12 композиции от по осем вагона с дължина около 200 метра всяка.

Според Kereta Cepat Indonesia China (KCIC), индонезийско-китайско съвместно предприятие, стоящо зад високоскоростния железопътен проект, вагоните се състоят от VIP места, места първа и втора класа и вагон-ресторант.

С позволена максимална скорост от 350 километра в час, новата услуга ще свързва Джакарта и Бандунг, които се намират на разстояние около 142 км, само за 35 минути, в сравнение с 3,5 часа със съществуващият железопътен транспорт.

Планира се индонезийският държавен глава Джоко Уидодо и китайският президент Си Дзинпин да тестват една от композициите през ноември. Очаква се Си да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали същия месец.

Първоначално Япония беше готова да приеме поръчката на китайската компания за високоскоростните влакове и линията, но в крайна сметка Индонезия привлече китайците, поставяйки условие, че страната няма да бъде натоварена с финансова тежест.

Въпреки това завършването на проекта беше отложено от първоначалната цел за 2018 г. поради забавяне на отчуждаването на земя и пандемията от COVID-19. Строителството на отсечката е на 90% завършено и се очаква железопътната линия да бъде открита през юни 2023 г.

Общата стойност на строителството надхвърля първоначалната оценка от 5,5 млрд. долара. През октомври 2021 г. индонезийското правителство отмени предишния си план и реши да инвестира държавни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още