IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище "Хийтроу" си върна короната на най-натоварено летище в Европа

През него са преминали 5,8 млн. пътници между юли и септември

16:56 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via Getty Images

Летище „Хийтроу“ се върна короната на най-натоварено летище в Европа, сочат последните му данни за пътниците.

Лондонското летище заяви, че през него са преминали 5,8 млн. пътници между юли и септември, което е повече от летищата на градове като Париж, Франкфурт и Амстердам, съобщава BBC.

Преди година „Хийтроу“ бе едва на 10 място сред най-натоварените летища, за което основна вина имаше пандемията с Covid-19.

Въпреки възстановяването броят на пътниците все още е с 15% под предпандемичните нива, допълват от летището.

Главният изпълнителен директор Джон Холанд-Кей заяви, че растежът му през последните 12 месеца е бил по-голям от всяко друго летище в Европа.

„Горд съм от начина, по който нашият екип работи с авиокомпаниите и наземните им екипажи, за да преминат 18 млн. пътници успешно това лято“, обясни той.

„Макар че сме изправени пред много икономически препятствия, както и наследство от Covid, целта ни е да се върнем към пълен капацитет и обслужването от световна класа, което хората трябва да очакват от централно летище на Обединеното кралство, възможно най-скоро“, допълни той.

Летището обаче настоява, че перспективите за търсенето в бъдеще „остава несигурно“ заради „нарастващите икономически препятствия, новата вълна от Covid и ескалиращата ситуация в Украйна“.

Пътувания по Коледа

От летището добавят: „Очакваме обаче пиковите дни по Коледа да бъдат много натоварени“.

Холанд-Кей заяви, че „голямо мнозинство“ от пътниците, пътуващи през летището това лято, са имали „много добро изживяване“.

Резултатите са постигнати въпреки недостига на служители, принудил летището да ограничи броя на заминаващите пътници до 100 хиляди на ден. Ограничението трябва да отпадне на 29 октомври.

„Хийтроу“ обяви, че „фокусът“ му през следващите 12 месеца е да върне капацитета, нивата на обслужване и устойчивостта обратно на предпандемичните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още