IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на IAG надхвърлят предпандемичните нива при високи нива на резервации

Групата очаква да увеличи своя капацитет до 87% през четвъртото тримесечие, както и целогодишна нетна печалба от около 1,1 млрд. евро

15:15 | 28.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Собственикът на авиокомпанията British Airways IAG обяви, че търсенето на услугите на групата за въздушен превоз на пътници остава стабилно след силното лято, като приходите надхвърлят нивата отпреди пандемията въпреки ограничението на капацитета в неговия хъб на летище „Хийтроу“, Лондон, и продължаващите ограничения, свързани с коронавируса в Азия.

Всички превозвачи на IAG - Iberia, Aer Lingus и Vueling – отчитат силна рентабилност през тримесечието и възстановяването изглежда ще продължи, изтъква главният изпълнителен директор Луис Галего, цитиран от Ройтерс.

Капацитетът на групата ще се увеличи до 87% спрямо нивата от 2019 г. през четвъртото тримесечие, в сравнение с 81% през третото тримесечие.

„Продължаваме да отчитаме големи нива на резервации“, изтъква Галего в петък.

Въпреки че търсенето е силно, групата е наясно с несигурността по отношение на икономическите перспективи и продължаващия натиск върху домакинствата, добавя той.

IAG отчете коригирана оперативна печалба за третото тримесечие от 1,21 млрд. евро при приходи от 7,33 млрд. евро, които са с 0,9% по-големи спрямо нивата от 2019 г.

Компанията очаква коригираната нетна печалба за годината да бъде около 1,1 млрд. евро, като тук отношение има и загубата от 467 млн. евро, отчетена през първото полугодие.

Акциите на IAG, които поскъпнаха с 19%, откакто групата обяви на 13 октомври, че печалбата ѝ за третото тримесечие ще бъде доста над пазарните очаквания, се търгуват с ценови спад от 1,3% в ранния следобед.

Междувременно конкурентът Air France-KLM представи тримесечна печалба от 1,02 млрд. евро, която надмина очакванията на анализаторите. Компанията отбеляза благоприятното въздействие от по-силното търсене въпреки понижения капацитет и инфлационния натиск върху разходите.

От април авиокомпаниите в цяла Европа са изправени пред недостиг на персонал и спорове относно размера на заплатите, тъй като обслужващият персонал и пилотите търсят начини да се справят с ускорената инфлация.

Авиокомпаниите бяха принудени да съкратят хиляди полети от своите графици и да ограничат продажбите на билети за предстоящата зима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още