IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair очаква печелившата му серия да продължи догодина, а и след това

Печалбата след данъците през фискалното трето тримесечие до края на декември са в размер на 211 млн. евро спрямо загуба от 96 млн. евро година по-рано

12:13 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ryanair Holdings e уверена, че може да продължи да излиза на печалба и през следващата година, а и след това, тъй като търсенето на пътувания увеличава цените и позволява оперирането на самолети с по-голям капацитет и по-ефикасно изразходване на гориво.

Печалбата след данъците през фискалното трето тримесечие до края на декември са в размер на 211 млн. евро спрямо загуба от 96 млн. евро година по-рано, съобщи най-голямата в Европа компания за евтини полети в понеделник. Това е по-малко от очакваните 263,3 млн. евро, изчислявани от Bloomberg. Компанията също така запази прогнозата си за печалбата за цялата година в диапазона от 1,325 млрд. евро до 1,425 млрд. евро, която бе увеличена по-рано този месец.

„Ще отчетем рекордна печалба през настоящата фискална година и ще очакваме да продължим да увеличаваме рентабилността през следващата година и след това“, коментира главният финансов директор Нийл Сорахан. „На базата на настоящите профили на резервациите смятаме, че тарифите ще се увеличат по Великден и през лятото“, допълни той.

Самолетната индустрия се възстановява от най-лошата си криза и предлагащи евтини полети компании като Ryanair и EasyJet са особено облагодетелствани. Ryanair съобщи, че печели пазарен дял на места като Испания и Скандинавието, като капацитетът се увеличава на пазари като Великобритания, където се използват висококапацитетни самолети като 737 Max на Boeing, който може да превозва повече хора при намален разход на гориво.

Забавени доставки

От Ryanair предупредиха, че някои доставки на модела на Boeing може да се забавят, тъй като американската компания има проблеми с производството. Главният финансов директор посочи, че превозвачът може да се окаже с четири или пет самолета по-малко за пиковия летен сезон.

Силните резервации също така увеличават тарифите, посочват от Ryanair. И докато разходите за живот в Европа растат, евтините превозвачи се възползват от интереса на пътуващите към по-бюджетни компании, вместо да се отказват от пътуванията изобщо, коментира Сорахан в отделно интервю за Bloomberg Television.

Очакванията са за фискалната година броят на пътниците да достигне 168 млн. души и да се увеличи до 225 млн. до 2026 г. От Ryanair отново заявиха, че очакват да са на загуба през фискалното четвърто тримесечие, тъй като Великден се пада извън периода.

Главният изпълнителен директор Майкъл Олиъри коментира по-рано през месеца, че компанията очаква най-добрите си продажби за лятото, тъй като пътуванията остават приоритет за хората, а Ryanair увеличава маршрутите си.

Сорахан също така коментира, че превозвачът се възползва и от притока на чуждестранни туристи, като повече американци пътуват, подкрепени от силния долар, а потоците от Азия се подобряват.

Ryanair също така ще се възползва от добрия си баланс, за да изплати 1,6 млрд. евро достигащ матуритет дълг, използвайки наличните средства, каза още финансовият директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още