IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията майка на British Airways очаква по-нататъшно възстановяване през 2023 г.

IAG се е споразумяла за осигуряването на цялостен контрол над испанската авиокомпания Air Europa в сделка за 400 млн. евро

10:38 | 24.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията майка на British Airways, IAG SA, заяви, че се радва на силни резервации от началото на тази година, водени от ваканционните пътувания и стабилните бизнес пътувания, като прогнозира по-нататъшно възстановяване през 2023 г., тъй като авиационната индустрия излиза от най-тежката си криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

IAG прогнозира оперативна печалба за годината от около 1,8-2,3 млрд. евро, нетният дълг ще остане като цяло без промяна на ниво от 10,4 млрд. евро, посочват от компанията, която обяви още, че няма да изплаща дивидент за миналата година.

Авиогрупата отчете оперативна печалба от 1,2 млрд. евро за 2022 г. след загуба от 2,9 млрд. евро година по-рано. Печалбата за четвъртото тримесечие успява да надвие пазарните прогнози, достигайки 486 млн. евро. Осемнадесет анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха печалба от 1,2 млрд. евро за 2022 г.

Компанията очаква „пълно възстановяване“ на капацитета до нивото от 2019 г. към четвъртото тримесечие на тази година, като същевременно предупреждава, че е „наясно относно несигурността в макросредата и инфлацията при разходите за горива и други“. Оптимистичната перспектива за капацитета отразява виждането на Air France-KLM, която каза миналата седмица, че също така прогнозира пълно възстановяване до края на годината.

IAG заяви късно вчера в четвъртък, че се е споразумяла за осигуряването на цялостен контрол над испанската авиокомпания Air Europa в сделка за 400 млн. евро, повече от година след като пандемията от Covid-29 и антитръстовите опасения провалиха предишно споразумение. Air Europa ще остане под управлението на Iberia, испанския превозвач, който също е част от IAG, като компанията каза, че активът ще помогне за укрепването на Мадрид като авиационен център, който да се конкурира с най-големите летища в Европа.

„Би било по-добре IAG да остави финансово затруднената Air Europa да се свие или да фалира“, пишат анализатори от Barclays, водени от Андрю Лобенбърг, в бележка до клиенти на 20 февруари, преди сделката бъде официално обявена. „Смятаме, че поемането на големите ѝ дългове само би допринесло за проблема с ливъриджа на IAG, докато изглежда, че последният няма да спечели много от поглъщането на портфолиото на Air Europa от слотове в Мадрид, където слотовете не са ограничени“, добавя Лобенбърг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още