IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от концесионни плащания за летищата в Бургас и Варна са отложени до 2025 г.

Заради войната в Украйна двете летища не са реализирали приходи за почти 8 млн. евро

18:00 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изплащането на концесионните такси за втората половина на 2022 година за летищата във Варна и Бургас се отлагат до 31 януари 2025 година, вместо вписания в договора срок до 31 януари 2023 година. Това решиха министрите от служебния кабинет по време на днешното си заседание.

Мярката е свързана с войната в Украйна и е одобрена от Европейската комисия (ЕК) като допустима спрямо правилата за отпускане на държавна помощ в ЕС, поясняват от пресслужбата на Министерския съвет.

От публикация на сайта на ЕК става ясно, че българската държава ще получи лихва от концесионера Fraport за забавата, защото реално отложеното плащане на таксите се разглежда като субсидирано кредитиране.

Според оценката на оператора на двете летища нереализираните приходи от забранените  полетите от и за Русия и Украйна през 2022 година са в размер на 7,96 млн. евро. През 2023 година нереализираните приходи заради войната в Украйна ще бъдат в обем на малко над 12 млн. евро. На този етап не е възможно възстановяването на трафика заради забраната за пътуване от и до Русия, както и заради затвореното въздушно пространство над Украйна, обясняват още от българската държава в искането си да бъде допуснато отлагането на плащанията.

Двете летища не могат да намалят работното си време, за да бъдат ограничени разходите - по договора за концесия те трябва да работят 24 часа 365 дни в годината и да са на разположение за нуждите на военните, полицията, митниците, както  и за медицински полети, е записано още в решението на ЕК да допусне отлагането на плащането.

Това е втората подобна мярка за Fraport. През 2020 година концесионерът получи възможност за отлагане на концесионните плащания за 184 дни заради кризата, която предизвика пандемията от коронавируса във въздушния транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още