IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски летища отново са блокирани заради стачки на служителите

Летищата в Берлин, Хамбург, Хановер и Бремен са засегнати от стачките и отменят полети

13:05 | 13.03.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пътниците на германските авиокомпании са изправени пред нови проблеми в понеделник, тъй като редица полети са отменени на летището в Берлин, след като наземният екипаж обяви стачка заради заплащането, съобщава Bloomberg.

Летищата в Хамбург, Хановер и Бремен също са засегнати от стачки и отмяна на полети. Профсъюзът Verdi иска подобряване на заплащането и условията, тъй като работниците изпитват трудности да се справят с нарастващите разходи за живот.

Планираните действия се случват по-малко от месец след като германската Lufthansa спря поне 1200 полета заради стачки на основните си хъбове във Франкфурт и Мюнхен. Макар че Verdi заяви, че преговорите по заплащането продължават от години, стресът, причинен от острия недостиг на работна ръка в сектора и растящите разходи за живот, доведе нещата до критична точка.

Всички заминаващи полети в Берлин и повечето пристигащи са отменени, показва сайтът на оператора на летището. Полетите от и до София също са част от отменените.

Последните проблеми в Берлин следват бурно лято на стачки и закъснения на най-големите летища в Германия миналата година, след като профсъюзите оказаха натиск за постигането на сделки за по-добро заплащане. Германската инфлация се ускори след инвазията на Русия в Украйна, която повиши цените на газа и други енергийни продукти.

„Със стачките в понеделник служителите на летищата ще изпратят за пореден път силен сигнал, че ще наложим нашите много оправдани искания за значително повишение на заплатите“, каза Ларс Стубе, представител на Verdi в Хамбург.

Служителите от публичния сектор в Германия искат увеличение на заплащането от 10,5%, макар че преговорите с работодателите засега не дават резултат. Пощенските служители в страната също започнаха стачка в опита си да постигнат увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Хм, що така в европейската райска градина на Жозеп, навсякъде се разстачкуваха хората? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още