IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските транспортни компании са превозили с 5% по-малко товари през зимата

В периода януари – март се е увеличил броят на превозените пътници с всички видове транспорт, отчете НСИ

17:19 | 26.05.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

През първото тримесечие на 2023 г. се наблюдава спад на превозените товари от товарния транспорт (с българска регистрация) с 5,1% в сравнение с последните три месеца на миналата година. При извършените транспортни дейности намалението на тримесечна база е с 13,8%. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ), представени днес.

Превозени товари и извършена работа от товарния транспорт (Сезонно изгладени данни) Източник: НСИ Източник: НСИ

Промяна на месечна база

По данни на статистиката превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) за три месеца се увеличават с 3,7%. В същото време при извършената работа е регистрирано понижение от 5,7%.

Превозени пътници и извършена работа от пътническия транспорт (Сезонно изгладени данни) Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

В НСИ отчитат, че през първото тримесечие на 2023 г. намаляват превозените товари с 14,9%, докато извършената работа от сухопътния и водния товарен транспорт се увеличава с 0,8% в сравнение със съответното тримесечие на 2022 година.

От предварителните данни се разбира, че превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) през първото тримесечие на 2023 година нарастват с 24,1%. Извършените транспортни дейности също бележат ръст от 19,6%.

Товарен сухопътен транспорт

От януари до март превозените товари от сухопътния транспорт са над 25,551 милиона тона, или с 16,1% по-малко спрямо съответното тримесечие на 2022 г. Вътрешните превози намаляват с 21,3%, а международните - с 5,4%.

Извършената работа нараства с 1,1% и достига 9756 млн. тонкилометра.

Товарен воден транспорт

В НСИ отчитат, че превозените товари от речния и морския транспорт са с 23,8% повече спрямо същото тримесечие на миналата година в резултат на по-голямото количество превозени товари от речния транспорт. Извършената работа, измерена в тонкилометри, намалява и достига 164,4 млн. тонкилометра поради по-малкото средно превозно разстояние, на което са били превозени товарите от морския и речния транспорт.

Пътнически сухопътен транспорт

Статистиката регистрира годишен ръст от 18,9% в броя на превозените пътници от сухопътния транспорт през първото тримесечие на годината, чиято бройка е над 94 милиона.

Увеличението при железопътните превози е с 21,8%, а при автобусните - с 18,8%.

Извършената работа е за над 1814 милиона пътниккилометра, което представлява ръст от 1,6% спрямо първото тримесечие на 2022 г.

Пътнически воден транспорт

За първите три месеца на годината при водния пътнически транспорт се наблюдава увеличение както на превозените пътници, така и на извършената работа, съответно с 9,7 хиляди пътници и с 235 хиляди пътниккилометра.

Градски електротранспорт

През първото тримесечие предприятията от градския електротранспорт са превозили общо над 70 млн. пътници, или с 31,7% повече спрямо същия период на 2022 г. Ръст се наблюдава при всички видове градски електротранспорт, като той е най-голям при превозите с електробуси (81,4%). Извършената работа също се увеличава с 30,9% и достига 362 млн. пътниккилометра.

Превозени пътници и извършена работа от градския електротранспорт по тримесечия Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още