IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ пусна Северния обход на Бургас, облекчавайки трафика в летния сезон

Договорът за строителство е за 57 млн. лв., средствата са осигурени от републиканския бюджет

15:29 | 21.06.23 г. 1

Представители на Европейската комисия (ЕК) посетиха няколко инфраструктурни обекта в района на Бургас в рамките на второто редовно заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност". По време на заседанието на Комитета бе извършен преглед на изпълнението на проектите за период от 2014 г. до 2020 г. и бяха обсъдени варианти за преодоляване на рисковете, за да не се допусне загуба на средства. 

Участниците дискутираха както допълнителни алтернативни проекти, така и възможностите за фазиране на настоящи проекти между ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" към Програма "Транспортна свързаност". Участниците в Комитета и представителите на ЕК разгледаха Северния обход на Бургас - пътен участък, с който транзитният трафик се извежда от града.

Северният обход на Бургас е дългоочакван проект, който слага край на задъхването на града в началото на всеки летен сезон. Най-бързият ефект е извеждането на трафика от АМ "Тракия" покрай летището в Сарафово, в посока Несебър и Слънчев бряг, без да се влиза в града.

"Изграждането на Северния обход е необходимо транспортно съоръжение, което вече е завършено. Това е работа на повече от десетилетие", каза директорът на Дирекция "Управление на стратегически инфраструктурни проекти" в АПИ инж. Бисер Йорданов.

Освен намаляване на задръстванията и вредните емисии, с новото трасе се спестява и времето за пътуване. Договорът за строителство на обхода е за 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет с възложител АПИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 10 месеца
Е той беше пуснат още преди 2 седмици поне. Голямо улеснение е, две думи няма. Само за АМ Черно Море ни***КОЙ и дума не отронва !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още