IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 20% е нараснал пътникопотокът през "Кулата" през първото полугодие

От началото на активния туристически сезон от юли от граничния пункт отчитат значително увеличение на трафика и в петък и понеделник

13:19 | 03.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Любомир Николов
Снимка: БГНЕС/Любомир Николов

Около 20% увеличение на пътникопотока отчитат на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" за първото шестмесечие на 2023 г. спрямо същия период през миналата година, съобщи БТА по информация от пресцентъра на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП).

В периода от януари до юни тази година през граничния пункт са преминали общо 1,9 млн. души и 1,3 млн. превозни средства, сочи приблизителен мониторинг на ГДГП.

За същия период през 2022 година през граничния пункт са преминали общо 1,6 млн. души и 900 хил. превозни средства.

Засиленият трафик през летните месеци нарежда ГКПП "Кулата" сред най-натоварените по българо-гръцката граница. Приблизително по 8 хил. леки автомобила са преминавали средно на ден в делничните дни през пункта, а в почивните дни броят им е средно 11 хил., сочат още данните.

Около 40% от преминалите превозни средства са с българска регистрация, а 60% от тях са с чужда, информират от ГДГП. 

Товарните автомобили варират от 2500 до 2800 в делничните дни, а в почивните са около 1800.

Най-натоварен е трафикът през събота и неделя, но от началото на активния туристически сезон от 1 юни тази година от граничния пункт отчитат и друга тенденция - на значително увеличение на трафика и в петък и понеделник.

Туристите от Европейския съюз (ЕС) са предимно български и румънски, а от трети страни - украински, молдовски и сръбски граждани.

През юни по време на среща на директора на ГДГП и началника на полицията в Серес е кординирана съвместната дейност на двете страни. Броят на служителите в екипите е увеличен, така че времето за изчакване на пункта да бъде намалено, посочват още от ГДГП.

На ГКПП "Кулата - Промахон" са отворени всички възможни, общо 11, ленти за движение. Шест от тях са на изход и пет - на вход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още