IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортните компании у нас са превозили с 16,4% повече товари през пролетта

В периода април-юни намалява извършената работа и на тримесечна, и на годишна база, отчете НСИ

13:32 | 25.08.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Превозените товари от товарния транспорт у нас са се увеличили с 16,4% през второто тримесечие на годината спрямо периода януари-март, а извършената работа намалява с 8,8%. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ), представени днес.

Превозени товари и извършена работа от товарния транспорт
(Сезонно изгладени данни)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Промяна на тримесечна база

По данни на статистиката превозените пътници, както и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват, съответно с 10,3% и 1,3%.

Превозени пътници и извършена работа от пътническия транспорт
(Сезонно изгладени данни)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

През второто тримесечие на тази година превозените товари от сухопътния и водния товарен транспорт нарастват с 10,6% в сравнение с година по-рано, докато извършената работа намалява с 12,4%.

Според предварителните данни с 1,5% се увеличават превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт). Извършената работа също бележи ръст от 6,4%.

Товарен сухопътен транспорт

Превозените товари от сухопътния транспорт от април до юни са над 31 770 млн. тона, или с 10,4% повече спрямо същото тримесечие на 2022 година. Вътрешните превози се увеличават с 8,2%, а международните - с 14,9%, отчита НСИ.

Извършената работа възлиза на  8,882 млрд. тонкилометра, което е с 12,1% по-малко на годишна база

Превозени товари и извършена работа от сухопътния транспорт по тримесечия
Източник: НСИ Източник: НСИ

Товарен воден транспорт

Статистиката регистрира с 15,4% повече превозени товари от речния и морския транспорт спрямо година по-рано в резултат на по-голямото количество извършени превози по река.

В НСИ изчисляват, че извършената работа, измерена в тонкилометри, намалява с 24,6% поради по-малкото средно превозно разстояние, на което са били превозени товарите от морския и речния транспорт.

Пътнически сухопътен транспорт

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт е 87,061 милиона души, което е с 1,6% по-малко спрямо същия период на 2022 година. Намалението при автомобилните превози е с 1,5%, а при железопътните - с 2,7%.

Извършената работа възлиза на 2,113 млрд. пътниккилометра, което представлява увеличение с 6% спрямо второто тримесечие на миналата година.

Пътнически воден транспорт

В НСИ пресмятат, че при пътническия воден транспорт се наблюдава увеличение както на превозените пътници, така и на извършената работа, съответно с 9 хиляди пътници и с 94 хиляди пътниккилометра.

Градски електротранспорт

През периода април-юни предприятията от градския електротранспорт са превозили над 64,708 милиона пътници, или с 6% повече спрямо същия период на 2022 година. Увеличение се наблюдава при всички видове градски електротранспорт, като то е най-голямо при превозите с електробуси (27,4%). Извършената работа също нараства с 8,7% и достига 347,1 млн. пътниккилометра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още