IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви се към прекратяване на договори за строителство на пътна инфраструктура

Фирмите почти не строят, само една е декларирала готовност да върне получени аванси, коменитра регионалният министър пред парламентарна комисия

20:43 | 07.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Заради претенции на строителните фирми за цените на материалите и ползваната техника по магистралите почти не се строи. В тази връзка специална работна група ще определи дали има нарушения на Закона за обществените поръчки, а на тази база ще се реши за евентуално прекратяване на договори.

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, цитиран от БТА.

Вероятно, ако се стигне до прекратяване на договори, това ще е поради стопанска непоносимост или заради неизпълнението им, допълва министърът.

Само един изпълнител е казал, че е готов да възстанови получените аванси, казва още Андрей Цеков, като не посочва коя е фирмата.

Наскоро Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира проверки за състоянието на пътищата, преди да са изтекли гаранционните срокове. Целта на проверките е да защитят обществения интерес, коментира Цеков пред депутатите от комисията.

„Тези проверки се правят в рамките на гаранционния срок на обектите и то на тези, на които този срок изтича скоро. Ако се наложи ще се правят допълнителни тестове за състоянието на пътищата. Може би не е най-удачно проверките да се правят през лятото, когато асфалтът е най-еластичен“, коментира още той.

„Не оспорвам резултатите от проверките направени от служебното правителство, но това няма значение, защото след изтичането на гаранционния срок държава не може да направи нищо друго, освен да ремонтира“, каза още министърът.

Андрей Цеков коментира още, че въпреки че „Дунав мост“ край Русе е за ремонт, ако сега бъде затворен, трафикът ще стане „кошмарен“ и вероятно ще се насочи извън България.

„Мостът се нуждае от ремонт, Агенция "Пътна инфраструктура" я планира и дори е обявена обществена поръчка. Може сами да си представите обаче какво ще последва“, посочи той и изрази надежда основният ремонт да се отложи за след 2025 г. Дотогава би трябвало да бъдат готови участъци от пътя Видин-София, които да поемат трафика, допълни регионалният министър.

От октомври 2022 г. никой в страната не поддържа легално пътищата в страната, защото няма сключени договори с пътните фирми, каза още министърът пред регионалната комисия. По думите му пътната агенция ще наруши законите, ако възложи поддръжка на пътната мрежа без договори.

Регионалното министерство има готовност до края на следващата седмица да подпише допълнителни споразумения по 85 общински проекти за ремонт на инфраструктура, каза министър Цеков. От тях има 40 проекта по програмата за общински пътища на стойност близо 77 млн. лева. За ремонт на общински улици има проекти на стойност над 10 млн. лева от 13 общини. Отделно 23 общини са подготвили ВиК проекти за 23 млн. лева, каза министър Цеков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още