IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йеменските хуси са превзели още един товарен кораб с българи на борда

Танкерът Central Park е на компанията оператор Zodiac Maritime, която е част от концерн на израелския милиардер Еял Офер

18:51 | 26.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg

Нападатели са превзели танкер, свързан с Израел, край бреговете на Аден, Йемен, предава Асошиейтед прес (АП), като се позовава на компанията оператор и компанията за морска сигурност Ambrey.

Сред екипажа има и български граждани.

Въпреки че никоя групоривка не е поела отговорност за акта за момента, през последните дни поне две други морски нападения бяха свързани с войната между Израел и "Хамас", припомня АП. 

Нападателите са превзели танкера Central Park на компанията оператор Zodiac Maritime в Аденския залив, съобщават от компанията и частната разузнавателна фирма Ambrey. Американски служител от отбраната, пожелал да запази анонимност, е потвърдил, че е извършено такова нападение.

Zodiac Maritime определя нападението като "предполагаем инцидент, свързан с пиратство", съобщава БТА.

"Нашият приоритет е безопасността на 22-мата членове на екипажа на борда", казва се в изявление на компанията. "Плавателният съд с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Плавателният съд превозва пълен товар фосфорна киселина", посочват още от компанията.

От Zodiac посочват, че плавателният съд е собственост на Clumvez Shipping Inc, въпреки че други документи директно посочват Zodiac Maritime като собственик.

Базираната в Лондон Zodiac Maritime е част от Zodiac Group на израелския милиардер Еял Офер. В британските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като настоящ и бивш директор на Clumvez Shipping, включително Даниел Гай Офер, който също е директор в Zodiac Maritime.

Остава неясно кой стои зад атаката. Аден се държи от силите, които са съюзници на международно признатото правителство на Йемен и водената от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава с подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Теоретично тази част от Аденския залив е под контрола на тези сили и е доста отдалечена от контролираната от хусите територия в страната. Не е известно сомалийските пирати да действат в този район, отбелязва АП.

Йеменските хуси в края на миналата седмица задържаха товарен кораб в Черно море, на борда на който има двама българи - капитанът и помощник-капитанът. Бунтовниците настояват Израел да прекрати незабавно операцията си в ивицата Газа, за да освободят кораба и заложниците. 

Междувременно при първото си посещение в ивицата Газа от началото на конфликта премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че операцията ще продължи до победа срещу терористичната групировка "Хамас". 

"Имаме три цели в тази война: да елиминираме "Хамас", да върнем всички отвлечени наши сънародници и да гарантираме, че Газа няма да се превърне отново в заплаха за Израел", коментира Нетаняху.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още