IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС задължава да се извърши ремонт на Драгалевския лифт

За „Витоша ски“ АД спънка пред модернизацията е действащият Закон за горите, търси се среща с Васил Терзиев

15:47 | 29.11.23 г. 5
Снимка: БГНЕС/ Боби Тошев
Снимка: БГНЕС/ Боби Тошев

Върховният административен съд потвърди решението на Административния съд в София, че Драгалевският лифт трябва да се ремонтира. В решението на съда се посочва, че е установено безспорно от събраните и обсъдени от съда в цялост доказателства, че лифтът не е в добро състояние и подлежи на ремонт.

„Затова следва да се извърши основен или текущ ремонт, съответно вида на необходимите ремонтни или възстановителните дейности, е въпрос на последващо техническо решение, което ще бъде определено по вид и обем с изготвянето на инвестиционен проект, който да бъде одобрен и  съгласуван по законоустановения ред“, пише в решението на магистратите. Делото е заведено заради заповед на Главния архитект на Столична община, с която е наредено собственикът на Драгалевския лифт „Въжени линии“ ЕАД (Собственост на „Витоша ски“ АД), да извърши необходимите ремонтни и възстановителни дейности.

Според собствениците обаче от година и половина дружеството е блокирано в работата си по модернизацията заради действащия Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г. и блокира възможността за нови инвестиции в зимна инфраструктура. 

„На всички са ясни проблемите пред модернизирането на лифтовете и влековете, но се прави поредният опит да се направи внушение, че едва ли не „Витоша ски“ АД не иска, а всички останали желаят това да се случи въпреки нас. Това не отговаря на истината. Тезите, които внушава бившата кметица Йорданка Фандъкова, са нелепи с оглед, че Драгалевският лифт е построен през 1956 г.“, се посочва в съобщение от дружеството до медиите, от което става ясно, че се иска среща със столичния кмет Васил Терзиев, за да бъде обсъден казусът и взети мерки за решаването на проблема.

Дружеството обявява и че има разработен на идейна фаза проект на водещия световен производител „Допелмайер“ и от повече от година има готовност да го внесе за издаване на разрешение за строеж, но към този момент липсва одобрение по околната среда от РИОСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Zeifod
преди 4 месеца
Всички знаем кой е пречката да се случва каквото и да било там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 4 месеца
Този път май хитрата сврака Цеко ще си гризне двата крака. И дръвце за бонус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 месеца
*Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г. и блокира възможността за нови инвестиции в зимна инфраструктура.* - Видно е и от самолет, че ВАС задължава да се извърши ремонт, а не да се строи нов лифт и нови инвестиции в *зимна инфраструктура* - разбирай, писти, кръчми, хотели, пътища и паркинги, както и водосбор за стотици оръдия за сняг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 месеца
А твърдението, че общината ще е лош стопанин е спорно, защото видяхме една даскалица, че успя да създаде почти от нула и да управлява грамотно един почти европейски градски транспорт в София. Защо новият кмет - бизнесмен да не се справи с три лифта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 4 месеца
Интересно, дали в договора на Витоша Ски със СО има клауза, която да третира проблеми с националното законодателство, от която за Държавата (а не за СО като страна по договора) следват задължения да си адаптира законодателството според нуждите на Цеко Минев (Витоша Ски)? Защото, ако не, а собственикът не извърши ремонта, СО може с пълно правно основание да прекрати договора и да си вземе лифтовете, каквито идеи отдавна се обсъждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още