IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русе започва производството на 9 безпилотни локомотива по Плана за възстановяване

Срокът за изпълнение на договора е до средата на 2026 г., а общата стойност на инвестицията е 10,5 млн. лева

18:18 | 22.02.24 г.
Георги Гвоздейков. Снимка: Министърство на транспорта и съобщенията
Георги Гвоздейков. Снимка: Министърство на транспорта и съобщенията

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа днес договор за доставка на 9 електрически маневрени локомотива, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Срокът за изпълнение на договора е до средата на 2026 г., а общата стойност на инвестицията е 10,5 млн. лева, съобщават от пресцентъра на ресорното министерство.

„Новият подвижен състав ще замени близо 50-годишните дизелови локомотиви, които в момента се използват в депата“, посочи Гвоздейков след подписването на договора.

Той допълни, че проектът ще намали разходите за маневри и вредните емисии от тази дейност, както и ще обезпечи железопътния превозвач със съвременна и модерна техника.

Гвоздейков обясни, че новите локомотиви ще се използват в най-големите депа в страната и ще подобрят значително условията на труд на служителите. „Локомотивите са от най-ново поколение и позволяват да бъдат оперирани дистанционно, без да има машинист вътре в кабината“, уточни министърът.

Договорът включва още поддръжката им за срок от 15 години и обучение на персонала.

Изпълнител на дейностите е „Експрес Сервиз“ ООД. Русенската компания е основана от Анастас Колев през 1998 г. Четири години по-късно е произведен и първият ѝ локомотив, който е първи и за България.

Към края на 2023 г. „Експрес Сервиз“ е произвела над 70 локомотива за клиенти от четири континента. Локомотивите на компанията може да се видят във Франция, Германия, Швейцария, Египет, Китай и др.

Оборотът на компанията за 2022 г. достига 19 млн. лв., като голяма част от печалбата се инвестира в модернизация и разширяване на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още