IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 15% се увеличават заплатите в столичния градски транспорт

За ръста на заплатите са необходими 37 млн. лв.

14:50 | 26.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

С 15% ще се увеличат основните заплати на работещите в столичния градски транспорт след споразумение, подписано между синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ и кмета на София Васил Терзиев, съобщава БНР. Искането на синдикатите е увеличението да бъде от 30%.

„В споразумението е добре описано, че продължаваме да търсим варианти за второ увеличение в рамките на годината, но това няма как да мине без това, за което говорим от самото начало – подкрепа на държавата“, каза пред националното радио председателят на транспортната федерация на КНСБ Александър Шопов.

За ръста на заплатите общината ще осигури 37 млн. лв. Една част от средствата ще постъпят от планираното увеличение на билети и карти, а част идва от държавата – средствата, които тя компенсира за някои карти за деца и пенсионери, каза пред БНТ по-рано днес столичният кмет Васил Терзиев. Друга част от необходимите пари ще бъдат осигуренr от икономии в „Метрополитен“, свързани с охрана.

„Това, което сме се разбрали със синдикатите, е да си говорим по тази тема. Това, което им казах, е, че път към 30% увеличение няма, ако Министерството на финансите може да се включи, няма проблеми, но път общината да дотира самостоятелно тези 30% няма“, каза Терзиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още