IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в България расте за пети пореден месец през декември

Производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се увеличава с 37% на годишна база, отчете НСИ

19:06 | 10.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индексът на промишленото производство в България нараства с 14,3% през декември 2021 г. спрямо същия месец на предходната година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е пети пореден месец на растеж за показателя.

Месечното увеличение е с 0,7%, показват още статистическите данни на календарно изгладения индекс.

                                Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 37%, в добивната промишленост - с 21,4%, и при преработващата промишленост - с 8,9%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо година по-рано има при: производството, некласифицирано другаде - със 111,4%, производството на превозни средства, без автомобили - с 68,6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 29%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 28,2%.

Най-голям спад е отчетен при: производството на тютюневи изделия - с 31,3%, производството на напитки - със 17,7%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 9,6%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година

Месечни изменения

През декември е регистрирано повишение в преработващата промишленост - с 1,6%, а намаление в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,4%, и при добивната промишленост - с 0,8%, изчисляват в НСИ.

Съществено увеличение в преработващата промишленост на месечна база се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 25,1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 21,2%, производството на превозни средства, без автомобили - с 16,6%, производството, некласифицирано другаде - с 13,7%.

По-значителен спад е регистриран при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 28,2%, производството на тютюневи изделия - с 18,6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 8,7%. 

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още