IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в България се подобрява минимално през септември

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и по-високите цени за материали затрудняват дейността на предприятията

14:11 | 29.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес климатът в България показва минимално подобрение през септември, след като през август се влоши рязко заради песимизма на предприемачите за развитието на стопанската конюнктура. Увеличението на показателя е с 0,8 пункта в сравнение с август, като повишението се дължи на очаквания за по-добри перспективи на развитие в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, но прогнозите са доста резервирани заради несигурната икономическа среда и недостига на работна сила. Песимизмът надделява за бизнеса в строителството, тъй като предприемачите са притеснени от състоянието на предприятията през следващите шест месеца, констатира анкета сред тях, проведена от Националния статистически институт.

Бизнес климат общо НСИ бизнес климат НСИ бизнес климат

Промишленост

В НСИ отчитат, че съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 0,5 пункта главно поради благоприятните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Настоящата производствена активност обаче се оценява като резервирана, а прогнозите за дейността през следващите три месеца се влошават. 

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, като през последния месец се отчита засилване на отрицателното им въздействие. 

Очакванията на мениджърите са за увеличение през следващите три месеца на продажните цени в промишлеността.

Бизнес климат в промишлеността НСИ бизнес климат промишленост НСИ бизнес климат промишленост

Строителство

През септември съставният показател „бизнес климат в строителството“ се понижава с 1,1 пункта в резултат на песимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на фирмите им през следващите шест месеца. По-умерени са и прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца, като анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса в сектора продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и липсата на работна сила. 

По отношение на продажните цени в строителството 42% от мениджърите предвиждат те да се увеличат през следващите три месеца.

Бизнес климат в строителството бизнес климат строителство бизнес климат строителство

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 2,6 пункта, което се дължи на подобрените оценки и по-благоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на фирмите. Мненията им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-позитивни. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните пречки за дейността на предприятията, но в сравнение с август се наблюдава намаление на негативното им влияние. 

Относно продажните цени 39,6% от търговците на дребно прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

Бизнес климат в търговията на дребно бизнес климат търговия на дребно бизнес климат търговия на дребно

Услуги

През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 1,6 пункта в резултат на оптимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на фирмите. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като благоприятна, докато очакванията за следващите три месеца остават резервирани. Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила. 

Според анкетата делът на мениджърите, които очакват продажните цени в сектора на услугите да се увеличат през следващите три месеца, е 20,9%.

Бизнес климат в сектора на услугите бизнес климат в сектора на услугите бизнес климат в сектора на услугите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още