IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо фирма за автосервизни услуги инвестира в соларни системи?

С фотоволтаичната инсталация разходите за електроенергия ще бъдат редуцирани с поне 30%, казва предприемач

22:00 | 04.10.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

На фона на несигурните доставки и непредвидимост на цените бизнесът действа решително и интересът на инвеститорите към възобновяемите енергийни източници е огромен. В новия епизод на "Бизнес в регионите" екипът пътува до Бургас, за да разбере как една местна фирма за автосервизни услуги и регенерат на гуми е инвестирала в собствена фотоволтаична система. 

Фотоволтаичните системи ще намалят наполовина разходите за електроенергия в базата ни. Това каза Георги Славчев, управител на автосервиз и център за гуми "Бигс", който гостува в рубриката "Бизнес в регионите" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

“Соларните системи са бъдещето на доставката и производството на енергия, защото изкопаемите горива са с изчерпаеми количества. Затова се насочихме към инвестиция в соларни системи. Те дават възможност за производство, намаляващо разходите за ел. енергия, като в същото време се реализират и печалби, изплащащи самата инвестиция”.

Соларните инсталации включват соларни панели и инвертори (които преобразуват енергията от панелите от постоянен в променлив ток), обясни събеседникът. “И тази енергия вече се използва или за собствени нужди, или се включва в мрежата за изкупуване”. 

От миналата година се наблюдава рязко покачване на търсенето на соларни панели и инсталации и нямаше достатъчно предлагане, сподели Славчев. “Това обособи и по-високата цена. Но сега на пазара излязоха още няколко европейски компании, френски и германски фирми, които започнаха да произвеждат соларни панели”.

По думите на предприемача до края на годината се очаква пазарът да се успокои и “цените да останат постоянни на този етап, а за другата година дори може да се очаква известно намаление”. 

Очакванията на предприемача са, че с използването на фотоволтаичната инсталация разходите за електроенергия ще бъдат редуцирани с “поне 30-40%”, като свръхпроизводството или недостигът в пикови за производството моменти се контролират автоматично от системата. 

Компаниите, които искат да ползват банково финансиране за фотоволтаични централи, трябва да имат добра история, добър прогнозен паричен поток и да притежават производствена дейност с високо потребление. Това обясни Янко Янков, регионален мениджър за Югоизточния район в Алианц Банк България.

“Интересът от страна на бизнеса за финансиране на нови ВЕИ централи е доста засилен, защото излязоха първите големи сметки за плащане от страна на потребителите и всички предприеха мерки за тяхното оптимизиране. Започнаха да правят консултации за финансиране и монтиране на фотосоларни панели, посочи той.

Вижте целия епизод във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още