IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени у нас записаха пореден ръст от близо 57% през септември

Увеличението при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ през миналия месец е над 148% на годишна база, отчете НСИ

13:24 | 28.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Високите цени на енергоносителите през септември продължават да дърпат цените на производителите нагоре. Заради рекордните енергийни разходи производствените цени в България растат и през миналия месец, като в сравнение с август увеличението е с 6,8%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индекс на цените на производител нараства с 56,8% на годишна база, като за сравнение увеличението на годишна база през август беше 50,3%, през юли – 42,5%, през юни - 41,4%, през май - 38,2%, през април – 40,2%, през март показателят се вдигна с 36,1%, а през февруари – с 32,3%.

Най-висок ръст на цените в сравнение с година по-рано е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 148,3%, преработващата промишленост - с 22,7%, и в добивната промишленост - със 17,9%.

Само за месец значителен ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15,6%, в добивната промишленост - с 6,5%, и в преработващата промишленост - с 0,7%.

Общият индекс на цените на производител се увеличава

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 4,2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3,6%, производството на дървен материал и изделия от него без мебели - с 2,4%.

По-ниски цени са отчетени при производството на изделия от каучук и пластмаси, при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - по 0,7%, и при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,3%.

НСИ регистрира значително повишение в преработващата промишленост на цените на годишна база при производството на химични продукти - с 48,8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 33,5%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 32%, производството на хранителни продукти - с 29,7%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2015 = 100)

Графика: НСИ Графика: НСИ

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Статистиката отчита месечно увеличение на индекса на цените на производител на вътрешния пазар с 9,2%. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15,5%, в добивната промишленост - с 2%, и в преработващата промишленост - с 1,7%.

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,9%, производството на облекло - с 2,3%, производството на напитки - с 2,2%. По-ниски цени са отчетени при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 0,4%.

За една година индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства със 78,1%. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 147%, преработващата промишленост - с 31,2%, и добивната промишленост - с 14,1%.

Спрямо септември 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на химични продукти - със 70%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 61,5%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 36,5%, производството на хранителни продукти - с 30,9%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2015 = 100)

Графика: НСИ Графика: НСИ

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 1,7% през септември спрямо август, а спрямо година по-рано ръстът е с 23%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още