IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли българските фирми да спечелят от глобалния икономически спад?

Компаниите трябва да се възползват, съветва Бойко Таков, директор на ИАНМСП

21:39 | 28.11.22 г.

Българските малки и средни фирми са гъвкави и могат да спечелят от глобалния икономически спад. Това мнение изрази Бойко Таков, директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Той отбеляза, че очакванията за навлизане в световна рецесия и забавяне на икономическия растеж са причина бъдещето на малките и средните предприятия да не е много светло. "В същото време фактът, че сме сравнително малка икономика ни дава възможност да бъдем по-гъвкави, и български компании да се наместят в ниши, които ще бъдат освободени от по-големите компании", смята той. Според него това може да се превърне в предимство за българския бизнес.

Гостът допълни, че малките и средните предприятия у нас и по света имат сходни проблеми, свързани с липсата на кадри, достъпа до финансиране, инфлацията и кризата с нарушените вериги на доставки. В тази връзка той коментира, че през изминаващата година на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия е подкрепила хиляди компании по различен начин – с изложения, панаири, търговски мисии, бизнес делегации, обучения, конференции.

Развитието по програмата „Национален иновационен фонд”, която финансира развитието на иновации сред компаниите, върви по план, каза още гостът. Той обяви, че до дни се очаква финално класиране на одобрените кандидати. „Фондът финансира проектите до технологично ниво на развитие 7, което означава финансиране до прототип на дадената идея. Комерсиализацията на дадения продукт или идея тепърва предстои за тези компании“, обясни той.

Що се отнася до обучителната програма Grow.Global, която агенцията стартира през октомври с цел подпомагане на бизнеса при навлизане на нови пазари, Таков посочи, че програмата протича много добре, а отзивите са положителни. Участниците в обученията са хора от бизнеса, а самите обучения са с практическа насоченост.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още