IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият производител на литий в света очаква цените да останат високи за дълго

Пазарът е претърпял фундаментална промяна и търсенето силно се увеличава, докато ръст на предлагането се бави

10:16 | 31.12.22 г.
Снимка: Benjamin Gerette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Gerette/Bloomberg

Albemarle - най-големият производител на литий в света, очаква високите цени на ключовия за производството на батерии метал да се задържат високи за години, въпреки че увеличаването на доставките се ускорява, пише FT.

Пазарът на литий се срина между 2018 г. и 2020 г. заради свръхпредлагане, след като търсенето претърпя удар след съкращения на субсидиите за електрически превозни средства. През това време цените паднаха от 25 хил. долара за тон до под 6 хил. долара, според данни от Benchmark Mineral Intelligence.

Ерик Норис, ръководител на отдела за литий в американската химична група, посочва, че пазарът на метала се е трансформирал фундаментално след главоломния ръст на продажбите на електрически превозни средства.

Цените се повишиха повече от 10 пъти от 2020 г. до рекордно високо ниво от почти 80 хил. долара за тон, което се задържа през цялата година. Това поражда опасения, че производителите на автомобили може да се затруднят с доставките до края на десетилетието.

„Една от причините за затягането на пазара е фундаменталната му промяна“, коментира Норис в интервю. „През 2019 г. пазарът не нарасна много и беше 300 хил. тона. Днес пазарът расте с 200 хил. тона годишно, почти пълния размер на пазара тогава“, обяснява той.

Albemarle е най-големият производител на литий в света по пазарна капитализация и се очаква да добие 130-140 хил. тона еквивалент на литиев карбонат тази година от мините си в Чили, САЩ и Австралия. Продукцията се обработва в страните на производство и в Китай.

Коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация на компанията се очаква да скочи четири пъти тази година до 3,3-3,5 млрд. долара заради растящите цени.

Коментарите на компанията идват, докато пазарните анализатори на литий дебатират дали металът е стока като всяка друга, с цикли на бум и срив, или е изправен пред структурен недостиг за неопределено време, докато зараждащата се индустрия се опитва да се справи с търсенето заради производството на електрически превозни средства. Постигането на по-ниски цени на метала са жизненоважни, за да станат електромобилите достъпни за потребителите.

Goldman Sachs прогнозира рязка корекция на цените до 11 хил. долара за тон, тъй като китайският сектор на електрическите автомобили наводни пазара и има свръхпредлагане. Високите цени в момента стимулират развитието на нови източници на доставки в Чили, Австралия и Китай.

Около 40 литиеви проекта в процес на разработка в световен мащаб преминават или са завършили окончателни проучвания за осъществимост, което е 166% увеличение спрямо 2019 г., според анализ на Fastmarkets NewGen.

Други анализатори на пазара на литий посочват, че цените няма да паднат под 20 хил. долара за тон заради бавното темпо на разработване на нови проекти. Австралийското правителство заяви този месец, че очаква цените да паднат до средно около 48 хил. долара за тон литиев хидроксид, друг литиев химикал, използван в производството на батерии.

Канбера изразява загриженост и заради забавянето на новите проекти, което ще доведе до „постоянен недостиг на доставки през следващите няколко години“.

Все пак натрупването на запаси от литиеви рафинерии и производители на батерии е неизвестен фактор, който също може да доведе до бързо понижаване на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 31.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още