IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени у нас тръгнаха надолу през януари

Влияние за месечното намаление оказва спадът на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, отчита НСИ

16:50 | 28.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Общият индекс на цените на производител се понижава с 2,2% през януари 2023 г. спрямо декември, след като за началото на годината Националният статистически институт (НСИ) констатира значително намаление при цените за производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 8,3%. На годишна база обаче общият показател нараства с 16,8% при увеличение за една година с 21,7% на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

През миналия месец НСИ регистрира по-високи цени в добивната промишленост - с 3,2%, и в преработващата промишленост - с 1,1% в сравнение с края на миналата година.

По-високи цени в преработващата промишленост има при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 2,3%, производството на електрически съоръжения - с 2,1%. По-ниски цени са отчетени при: производството на химични продукти - с 0,6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0,5%.

По данни на статистиката ръст на цените е регистриран при: преработващата промишленост - с 14,4%, и в добивната промишленост - с 10,7%.

В преработващата промишленост значително повишение на цените се наблюдава при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 27%, производството на хранителни продукти - с 25%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло, както и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - по 22,1%.

Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 2%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

(2015 = 100) Източник: НСИ Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

На месечна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 4,2% през януари. Спад се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,7%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 3,6%, и в преработващата промишленост - с 1,2%.

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост е регистрирано при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 3,7%, ремонт и инсталиране на машини и оборудване - с 3,6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 2,9%.

По-ниски цени са отчетени при производството на химични продукти - с 1,2%.

За една година индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 19,1%, като през януари ръст на цените е регистриран при: преработващата промишленост - с 19,5%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18,9%, и добивната промишленост - с 13,4%.

На годишна база съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - по 31,4%, производството на хранителни продукти - с 25,8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 24,5%, производството на мебели - с 23,5%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността

(2015 = 100) Източник: НСИ Източник: НСИ

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 1,8% през януари 2023 г. спрямо декември, а в сравнение с година по-рано повишението е с 12,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още