IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer снижи прогнозите си за 2023 г. заради по-ниските цени на пестицидите

Компанията отчита скок на продажбите на хербициди от 44% през миналата година

13:18 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производителят на лекарства и пестициди Bayer заяви, че резултатите му за 2023 г. вероятно ще бъдат в долния край на целевия диапазон, засегнати от инфлацията при разходите и обръщането на миналогодишния ръст на цените на продуктите му с глифозат за борба с плевелите, съобщава Ройтерс.

Bayer отчита скок на продажбите на хербициди от 44% през 2022 г., след като ураганът Айда нанесе щети на конкурентни производители, а ограничените китайски доставчици не успяха да запълнят вакуума. Цените намаляват, тъй като конкурентите се завръщат на пазара тази година.

“Като цяло очакваме постигането на целта да бъде в долния край на насоките ни“, каза главният изпълнителен директор Вернер Бауман, който ще бъде наследен от мениджъра на Roche Бил Андърсън следващия месец, в изявление от четвъртък.

Бауман цитира „потенциални рискове, основно произлизащи от значително намалените очаквания за пазарните цени на базираните на глифозат продукти“.

Bayer, която е изправена пред скъпи съдебни спорове заради пестицидите си с глифозат, ще замени главния си изпълнителен директор по-рано на фона на исканията от някои инвеститори германският индустриален гигант да опрости диверсифицираната си структура и да се раздели на няколко групи.

Групата за здравни и земеделски продукти заяви, че коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация (EBITDA) за първото тримесечие, е спаднала с 14,9% до 4,47 млрд. евро. Това е под средната прогноза на анализаторите за 4,63 млрд. евро в консенсусна оценка, публикувана на сайта на компанията.

Разликата до голяма степен се дължи на по-слабите от очакваното продажби на най-добре продаваното лекарство Xarelto, при което приходите са се свили с 13,2%.

Приходите на групата за тримесечието са се свили с 2% до 14,4 млрд. евро.

Коригираната EBITDA за 2023 г. ще бъде около 12,5 млрд. евро, което е в долната част на предишния целеви диапазон и е под сумата от 13,5 млрд. евро за 2022 г., заяви компанията.

Това отразява по-слабите очаквания за продажби на земеделското подразделение, като целите за ръст на продажбите на фармацевтичните продукти и тези за потребителско здраве бяха потвърдени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още