IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Солвей Соди" отбелязва 160-ата годишнина на Група "Солвей" с поредица от събития

Празненствата започнаха и ще продължат през седмицата с още две събития в София и Варна

10:20 | 28.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Спирос Номикос, генерален мениджър на Солвей за България и изпълнителен директор на „Солвей Соди“. Снимки: Агенция "Черно море"
Спирос Номикос, генерален мениджър на Солвей за България и изпълнителен директор на „Солвей Соди“. Снимки: Агенция "Черно море"

През 2023 г. белгийската научна Група "Солвей" отбелязва 160-годишния юбилей от създаването си. Празненствата за отбелязването на годишнината в България започнаха на 24 юни 2023 г. в Девня и ще продължат през седмицата с още две събития в София и Варна, съобщава агенция "Черно море".

Една от първите мултинационални компании в света, "Солвей", е създадена от белгийския учен и предприемач Ернест Солвей през 1863 г., който прави технологичен пробив, като създава по-екологичен процес за производство на синтетична калцинирана сода. Така променя начина, по който се произвежда стъкло и дава възможност да се случат индустриални революции.

160 години по-късно Група "Солвей" продължава да се развива успешно и да надгражда завещаното от нейния основател.

Тържествата започнаха на 24 юни в Девня, където се намира заводът на "Солвей" в България за производство на калцинирана сода „Солвей Соди“. В съботната вечер градският парк „Разсадника“ се изпълни с бивши и настоящи служители на „Солвей Соди“, техните семейства, жители на Девня, представители на местната власт.

Началото на събитието беше поставено с емоционално видео обръщение от Илхам Кадри, главен изпълнителен директор на Група Солвей, разказващо за историята, настоящето и бъдещето на компанията.

Спирос Номикос, генерален мениджър на "Солвей" за България и изпълнителен директор на "Солвей Соди" поздрави гостите и акцентира върху постигнатото през последните 26 години в завода в Девня с думите: „След приватизацията на "Соди" постигнахме много. Инвестирахме над 1,6 млрд. лв. в модернизацията на производството и в безопасността на всички, работещи с нас, както и в опазването на околната среда.

В близко бъдеще сме си поставили амбициозни цели, за да преминем успешно през енергийния преход, който включва няколко големи проекта. Радвам се, че ще вървим заедно напред, като продължаваме делото на Ернест Солвей за идните поколения.“ 

Свилен Шитов, кмет на община Девня, поздрави всички бивши, настоящи и бъдещи служители на „Солвей Соди“, като каза, че се радва, че на територията на общината има инвеститори с такава дълга и богата история, които се грижат за безопасността, околната среда и хората. Той изтъкна и множеството съвместни проекти между общината и компанията, които ще продължават и в бъдеще.

Отбелязването на годишнината включи и тържествен концерт за публиката в Девня.

Събитията за 160-ата годишнина на групата в България продължават на 30 юни в София с концерт барокова музика и на 1 юли във Варна с ексклузивна прожекция на документалния филм за полярната експедиция "Нанок" в полза на науката, спонсорирана от Група "Солвей".

"Солвей Соди" е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода, която има широко приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати и в металургията. Дружеството е приватизирано през 1997 г., като основни акционери са белгийската научна група „Солвей“ (75%) и турската група „Шишеджам“ (25%).                 

Последна актуализация: 10:21 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още
Финанси виж още