IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aurubis инвестира 60 млн. евро в поддръжка и разширяване на завода в Пирдоп

Мащабният проект цели да постигне устойчивост и енергийна ефективност

18:32 | 28.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водещият доставчик на цветни метали Aurubis инвестира около 60 млн. евро в поддръжка и разширяване на завода си в Пирдоп. По време на планираното затваряне на завода за поддръжка компанията е обновила производствените си ресурси с най-съвременните технологии и е направила допълнителни подобрения, съобщи компанията.

Ремонтът е продължил 40 дни, през които са извършени над 130 дейности по поддръжка и ремонт на основните производствени зони в завода. Голяма част от компонентите са обновени и ремонтирани по време на техническия и логистичен мащабен проект, който е завършен в планирания срок и бюджет.

Към работната сила на Aurubis са се присъединили повече от 900 работници от редица външни компании.

Широкомащабният проект в Пирдоп се фокусира и върху подобряването на екологичните показатели на обекта – мерките за ефективност, реализирани като част от текущия проект, ще намалят емисиите на въглероден диоксид на завода с още 2100 тона годишно, като същевременно ще подобрят енергийната ефективност на производството. Освен това, тези инвестиции ще допринесат за целта за устойчивост на Aurubis за 50% намаление на въглеродните емисии от производството и вложената енергия до 2030 г.

По време на спирането за поддръжка е монтирано и второ колело за леене на аноди с всички захранващи линии към анодната пещ, което ще подобри стабилността на производството.

Работата в завода е възобновена след успешния финал на проекта.

„Успешно приключената поддръжка в Пирдоп разкрива способността ни да изпълняваме сложни и големи проекти в определен срок и в рамките на планиран бюджет. Това е задължително умение за изпълнението на цялостната ни стратегическа програма“,  коментира Хейко Арнолд, главен оперативен директор в отдела за топене на метали и продукти по поръчка в Aurubis AG.

"Аурубис България" е част Aurubis AG - водеща международна група за производство на метали, базирана в Хамбург, Германия. Заводът на компанията в България е със структурно значение за икономиката на страната с основната си дейност – преработване на медни концентрати, рафинирана мед, медни аноди и вторични продукти като сярна киселина и железен силикат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още