IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото забавяне на Китай хвърля сянка върху печалбата на Rio Tinto

Компанията ще изплати дивидент от 2,9 млрд. долара в сравнение с върнатите на инвеститорите 4,3 млрд. долара за първото полугодие на 2022 г.

15:00 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миннодобивният гигант Rio Tinto Group отчете спад на печалбата за първото полугодие и отново намали дивидента си, тъй като икономическото забавяне на Китай продължава да притиска приходите на най-големите компании в сектора на минното дело в глобален план, съобщава Bloomberg.

По време на възстановяването от коронавирусната пандемия миннодобивният сектор се оказа една от най-печелившите индустрии, тъй като задържаното търсене и недостигът на предлагане изпратиха цените на много метали до рекордно високи нива. Това позволи на концерни като Rio и по-големия му съперник BHP Group да изплатят рекордни дивиденти на акционерите, тъй като печалбите се покачиха до исторически върхове.

Но оттогава перспективите за Китай - и с това на миннодобивните компании - станаха по-мрачни. Брутният вътрешен продукт (БВП) в най-големия потребител на стоки в света расте по-бавно от очакваното, докато данните за различните икономически отрасли - от потреблението и търговията до пазара на имоти - също се влошават.

За Rio това означава по-ниски цени на желязната руда, алуминия и медта, основните му източници на приходи. Компанията отчете базова печалба от 5,7 млрд. долара през първото полугодие, което представлява спад от 8,7-те милиарда долара за същия период на миналата година. Въпреки това резултатите са в съответствие с прогнозите на анализаторите.

Rio ще изплати дивидент от 2,9 млрд. долара в сравнение с върнатите на инвеститорите 4,3 млрд. долара за първото полугодие на 2022 г. Това обаче е в съответствие с политиката на концерна за изплащане на дивидент в размер на 50% от печалбата.

Въпреки по-ниските печалби и възвръщаемост рентабилността сред най-големите миннодобивни компании остава исторически силна. И все пак налице са нарастващи опасения относно ключовия имотен сектор в Китай и по-широкото глобално икономическо забавяне, което потиска цените на металите.

По-ниските цени и по-слабите печалби не спират сектора да се движи към растеж след години на съсредоточаване върху възвръщаемостта за инвеститорите.

Миналата година Rio реализира най-голямата си сделка за последното десетилетие, като похарчи 3,1 млрд. долара, за да получи по-голям контрол върху голяма медна мина в Монголия. Освен това компанията се стреми да построи нов обект в най-голямото неизследвано находище на желязна руда в света в Гвинея и да развие бизнес с литий – важен фактор при електрическата мобилност.

Rio е първата от големите диверсифициращи се миннодобивни компании, която отчита печалба. Anglo American ще представи своя отчет в четвъртък, а  Glencore ще публикува резултатите през втората седмица на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още