IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-евтината енергия свива заводските цени у нас и през юни

Цените на производител се понижават с 1,3% на месечна и с 10,9% на годишна база, отчита НСИ

12:49 | 28.07.23 г. 1
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Производствените цени в България се понижават и през юни - тенденция, наблюдавана от началото на годината - като основна причина е продължаващият спад в цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

През юни заводските цени се понижават с 1,3% на месечна и с 10,9% на годишна база.

Месечна промяна

На месечна база статистиката регистрира намаление при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,2%. В добивната промишленост обаче е отчетено нарастване - с 1,1%, а в преработващата промишленост не се наблюдава изменение на цените.

По-високи цени в преработващата промишленост са регистрирани при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,1%, производство на лекарствени вещества и продукти - с 0,8%, производството на мебели и производство, некласифицирано другаде - с по 0,7%. Понижение на цените се наблюдава при: производството на химични продукти - с 4,6%, и производството на основни метали - с 3,7%.

Годишно изменение

Значителен спад на цените има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 24,7%, в преработващата промишленост - с 5,5%, и в добивната промишленост - с 4,2%.

От НСИ посочват, че в преработващата промишленост съществено намаление на цените е отчетено при производството на основни метали - с 18,4%, както и при производството на химични продукти - със 17,8%. Значителен ръст на цените е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 46,3%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 22,3%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 2,4% през юни на месечна база. Понижение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,8%, в добивната промишленост - с 0,9%, и в преработващата промишленост - с 0,4%.

НСИ наблюдават по-ниски цени в преработващата промишленост при: производството на химични продукти - със 7%, производството на основни метали - с 2,2%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,1%. Повишение на цените е регистрирано при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 1%, и производството на тютюневи изделия - с 0,9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се понижава с 11,4% в сравнение с юни 2022 година. Спад на цените има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 24%, в преработващата промишленост - с 2,4%, и в добивната промишленост - с 0,5%.

Спрямо юни 2022 г. спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 26,5%, и производството на основни метали - с 22,1%. Значителен ръст на цените е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 60,8%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 37,3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 19,6%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 19%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 0,8% през юни на месечна база, а на годишна се наблюдава намаление с 10,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
Да е жив и зрдав КЕВР да иляди дефляцията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още