IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Albemarle се доближава до сделка за поглъщане на Liontown за 4,3 млрд. долара

Евентуална сделка би затвърдила възходящия тренд в австралийския литиев сектор, където цените на акциите на компаниите скочиха повече от десетократно

12:37 | 04.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската миннодобивна компания с фокус върху лития Liontown Resources Ltd. е готова да подкрепи ново предложение за поглъщане на стойност 6,6 млрд. австралийски долара (4,3 млрд. щатски долара) от страна на Albemarle Corp., най-големият производител на белия метал в света, съобщава Bloomberg.

Albemarle беше щателно проверена, след като повиши паричната си оферта с 20%, което е нейното най-добро и окончателно предложение, изтъква Liontown. 

Евентуална сделка би затвърдила възходящия тренд в рамките на австралийския литиев сектор, където цените на акциите на доскоро малко известните компании скочиха над 10-кратно на фона на нарастващото търсене на метала.

В надпреварата за по-голям пазарен дял големите концерни в сектора, производителите на батерии и автомобилните компании преследват повече сделки за доставки на литий.

Базираната в Пърт Liontown притежава един от най-обещаващите литиеви проекти, които се намират в ранен етап на развитие, в Австралия, най-големият износител на метал в света. Компанията има споразумения за доставка с големи автомобилни производители, включително с Tesla и Ford Motor Co.

Базираната в САЩ Albemarle, която вече притежава дялове в литиеви мини в Австралия и има завод за преработка в страната, предложи да придобие целия капитал на Liontown за 3 австралийски долара на акция. Това беше предхождано от оферта в размер на 2,50 австралийски долара за акция, представена през март.

Акциите на Liontown поскъпват на фона на интереса от страна на Albemarle. Източник: Bloomberg Акциите на Liontown поскъпват на фона на интереса от страна на Albemarle. Източник: Bloomberg

Цените на лития, ключова съставка в електромобилните батериите, са намалели наполовина спрямо пика си в края на миналата година. Това доведе до спад в стойността на акциите за някои миннодобивни компании, което спомага за подхранването на вълна от сливания и придобивания на пазар, който е основна част от прехода към по-чиста енергия.

„Вероятността сделката да бъде успешна значително се увеличава“, изтъкват в бележка до клиенти анализаторите на Wilsons Advisory Сам Каталано и Джеймс Каракацанис. „Тази оферта трябва да предостави доказателство, че фундаментите, стоящи в основата на литиевия сектор, остават стабилни, а скорошната слабост в цените на акциите в сектора предоставя редица възможности за придобиване“, добавят те.

В началото на август Rio Tinto Group, най-големият производител на желязна руда в света, обяви, че разглежда редица възможни придобивания в сектора за добив на литий и би искал да закупи актив за производство или рафиниране на белия метал в Канада – поредният пример за привлекателността на този метал за компании, които нямат или доскоро не са имали експозиция към него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още