IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Чили се свива с по-малко от очакваното, подкрепена от добива на литий

Политиката на президента Габриел Борич за стимулиране на миннодобивната индустрия чрез чуждестранни инвестиции обаче не успява да компенсира спада в други сектори

16:57 | 18.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Чили се свива с по-малко от прогнозираното през второто тримесечие, след като отбеляза ръст в началото на годината, отразявайки както отслабеното потребителско търсене, така и инвестициите малко преди старта на низходящите корекции на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Чили се понижава с 0,3% през периода април-юни в сравнение с предходните три месеца, по-малко от медианната прогноза на анкетирани от Bloomberg анализатори за спад от 0,6 на сто. На годишна база чилийската икономика се свива с 1,1%, показва доклад на централната банка.

Чили е напът да отчете нулев растеж през тази година, изоставайки от всички големи южноамерикански икономики с изключение на Аржентина, показват оценки на икономисти.

Редица сектори, от търговията до услугите, загубиха инерция през последните месеци, като домакинствата и фирмите бяха притиснати от ускорената инфлация, която остава над целевата стойност, и от строгите парични условия. Новият доклад е от периода непосредствено преди началото на намаляването на лихвените проценти на централната банка.

Южноамериканската страна е изправена пред насрещни ветрове от неравномерния глобален растеж, включително в лицето на икономическото забавяне на Китай, който е най-големият търговски партньор на Чили. Тези опасения натежаха върху цените на суровините, включително върху медта, най-големият експортен продукт на нацията.

Междувременно администрацията на президента Габриел Борич работи за привличането на повече преки чуждестранни инвестиции. Над 50 фирми от цял ​​свят са изразили интерес към участие в новия публично-частен модел за добив на литий на Чили, изтъква Карла Флорес, ръководител на инициативата InvestChile.

Икономиката на Чили се свива отново през второто тримесечие. Източник: Bloomberg Икономиката на Чили се свива отново през второто тримесечие. Източник: Bloomberg

Правителството се опитва в същото време да придвижи своята програма за реформи, която включва предложение за по-голямо участие на държавата в пенсиите, както и план за увеличаване на данъчните приходи. Администрацията подновява разговорите с депутати от опозицията, като икономистите очакват законодателството отново да бъде смекчено.

Централните банкери, водени от Розана Коста, намалиха разходите по заемите със 100 базисни пункта на 28 юли и посочиха, че предстоят още големи намаления.

Икономиката на Чили ще нарасне само с 0,2% през тази година, сочат оценки на Министерството на финансите, публикувани през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още