IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото търсене на газ сигнализира за индустриални неволи в Европа

Редица компании продължават да работят с намален производствен капацитет, притеснени от мрачните икономически прогнози

10:59 | 12.09.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Редица компании, от производители на химикали и метали до машини и оборудване, ограничиха производството миналата година в резултат на енергийната криза в Германия. И тъй като тази тенденция продължава, започва да става ясно, че настъпват по-дълбоки индустриални неволи, пише Bloomberg.

Високите цени на газа, тласнати от свиването на доставките от Русия миналата година, намаляха сериозно, но влошаващите се икономически условия притискат търсенето също толкова силно. Според доклад на S&P Global Commodity Insights потреблението на газ от европейските индустрии ще остане с около 20% под нивата от 2021 г.

„Вече не става въпрос само за цените, но и за икономическите условия“, изтъква Ериса Паско, анализатор с фокус върху природния газ в Energy Aspects, добавяйки: „Все още виждаме много слабости и много несигурност“.

Спадът е най-очевиден в химическия комплекс „Гендорф“, разположен източно от Мюнхен.

Около 4000 души работят на обекта за производители на химикали като 3M Co., Clariant AG и Westlake Vinnolit GmbH. Паркът разчита най-вече на природния газ, за ​​да задоволи годишното си търсене на електроенергия от над 1 тераватчас — което се равнява на снабдяването на около 300 хил. домакинства - но тази година ще е необходимо по-малко.

Европейските производители все още потребяват по-малко енергия от обикновено. Източник: S&P Global/Bloomberg Европейските производители все още потребяват по-малко енергия от обикновено. Източник: S&P Global/Bloomberg

„В момента няма индикации, че ситуацията се подобрява“, коментира Тило Розенбергер-Зюс, говорител на оператора на хъба InfraServ Gendorf, добавяйки, че тенденцията може да доведе до дългосрочно унищожаване на търсенето в комплекса.

Въпреки 80-процентния спад спрямо миналогодишните цени на газа, което направи част от производството нерентабилно, енергоемката индустрия на Германия страда повече дори от по-широкия производствен сектор. И това е особено явно при химикалите.

VCI, лобистката група на страната за химическата промишленост, очаква производството, без фармацевтичните продукти, да спадне с 11% през 2023 г. Междувременно Европейският съвет на химическата промишленост прогнозира спад за тази година от 8% за целия регион, без скорошно възстановяване на търсенето.

Германия играе важна роля за слабостта на индустрията. Най-голямата икономика в Европа започна третото тримесечие с най-значимия месечен спад на фабричните поръчки от пандемията през 2020 г. Спадът в производственото ядро ​​на страната вероятно е достатъчно сериозен, за да доведе до тримесечно свиване, малко след като едва излезе от рецесия, става ясно от анкета на Bloomberg сред икономисти.

Енергоемките индустрии в Германия отчитат по-голямо свиване в активността, отколкото по време на пандемията. Източник: Федерална статистическа служба/Bloomberg Енергоемките индустрии в Германия отчитат по-голямо свиване в активността, отколкото по време на пандемията. Източник: Федерална статистическа служба/Bloomberg

След мащабни инвестиции в инфраструктура за втечнен природен газ (LNG) и привличане на товари на световния пазар, рисковете от недостиг на енергия тази зима са ограничени. Но този шок беше заменен от опасения за дълбоко вкоренена рецесия, която накара германските предприятия да се поколебаят да увеличат отново производството.

Тъй като европейските икономики са притиснати от по-високите лихвени проценти, съществуват опасения, че част от търсенето на газ може никога да не се възстанови. В някои случаи това може да се дължи на стремежите на редица компании да се пренасочат към възобновяема енергия, докато при други това е свързано с изместване на производството.

Hellma Materials, базиран в Йена производител на кристални и оптични компоненти, е инвестирал 20 млн. евро в съоръжение в Тролхатан, Швеция. Новият обект отговаря на сложните изисквания на Hellma по отношение на електроснабдяването и достъпа до промишлената вода за охлаждане, изтъква главният изпълнителен директор Томас Тьопфер.

Търсенето на газ в индустрията остава свито въпреки ценовите облекчения. Източник: BloombergNEF Търсенето на газ в индустрията остава свито въпреки ценовите облекчения. Източник: BloombergNEF

Но не всичко изглежда толкова мрачно. Има признаци на възстановяване на рафинирането като някои сегменти са твърде важни за икономиката, за да бъде съкращавано за дълго производството.

Yara International ASA, най-големият производител на торове в Европа, все още очаква по-високо търсене на амоняк през останалата част от годината. Компанията заяви, че е ограничила само с 10% европейския си капацитет в сравнение с 30-процентното свиване в началото на годината.

„Ценовата волатилност изкривява пазара и изкривява покупките“, посочва Магнус Анкарстранд, вицепрезидент на Yara, отговарящ за корпоративното развитие. „Но в крайна сметка фермерите и дистрибуторите трябва да купуват, защото пазарът ще има нужда от тора, за да произвежда храната, от която светът се нуждае“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... смешен ... природният газ го спряха рашибозуците на всички неприятелски държави , които даряваха ПВО системи , бронежилетки и каски на украинците ... :))) ... за по-сигурно си гръмнаха тръбите , за да не вземе некой да се изкуши ... та не виждам за кво мешаш нещата ... и ако в Европа спадът е около 10-15% то в любиматата ти Поднебесна кинкалерия спадът е над 30% , навъпреки могъщите сили набухващи газ от сибир ... :))) ... а в матушката преизпълняват пореден петилетен план ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 7 месеца
Както обича да казва зелков: Проблемът с руския газ е решен, газ няма да има. Ще се отървем от тази агресивна зависимост с цената на спад в потреблението и допълнителни количества шистов газ обогатен с демократични молекули. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още