IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира антисубсидийни разследвания срещу производители на стомана

Проверката ще е мащабна и няма да се отнася само до Китай, според източници от Брюксел

10:31 | 11.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) планира антисубсидийни разследвания срещу производители на стомана, които произвеждат в излишък в държави като Китай. Проверката е част от споразумение със САЩ за премахване на митата от времето на управлението на Доналд Тръмп, казват двама служители на блока, цитирани от FT.

Брюксел планира да обяви разследвания срещу китайски производители на стомана, когато президентът на САЩ Джо Байдън приеме на посещение председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел на 20 октомври.

Според източници на медията разследването няма да се ограничи само до Китай.

В края на срещата на Байдън, Фон дер Лайен и Мишел се очаква съвместно изявление, в което се казва, че ЕС ще използва своите инструменти за търговска защита, за да оцени ситуацията на пазара на стомана, но без да споменава конкретно Китай. Това е достатъчно, за да се започнат разследвания.

Вашингтон поиска от Брюксел да предприеме действия най-вече срещу китайските производители на стомана в замяна на избягване на повторното налагане на митата от епохата на Тръмп върху вноса на стомана и алуминий от ЕС. Срокът за постигане на споразумение по темата е краят на октомври, припомня Ройтерс.

Целта е да се договорят мерки за противодействие на свръхкапацитета на стоманодобивната промишленост и насърчаване на „зелената“ стомана. Вашингтон освен това иска да предотврати заливането на пазара в САЩ с китайска стомана и алуминий.

ЕК отказва да коментира евентуални разследвания, но посочва, че е поела ангажимент за постигане на споразумение, което премахва заплахата от мита, стимулира декарбонизацията на производството на стомана и се занимава с излишния капацитет в „непазарни икономики“. ЕС смята Китай за непазарна икономика.

Споразумението между САЩ и ЕС ще бъде сключено в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО) и вътрешните климатични политики. Това означава, че ЕС не може да наложи мита без разследване за предполагаеми субсидии, както и че ще остане ангажиран със своята гранична въглеродна тарифна система.

Министерството на търговията на Китай не е отговорило веднага на искане за коментар.

ЕС има наказателни мита за 20 вида китайска стомана и продукти от неръждаема стомана. Блокът определи и квоти за внос като част от мерките за защита на своя пазар до средата на 2024 г.

Доставките от Китай стабилно намаляват от 2015 г., когато съставляваха 25% от вноса на стомана в ЕС по обем, до под 10% от 2018 г. насам, според федерацията на производителите на стомана в ЕС Eurofer.

Генералният директор на Eurofer Аксел Егерт казва, че традиционните търговски мерки няма да решат проблема. Той допълва, че през следващите три години са планирани 150 млн. тона нов глобален капацитет. Допълнителните годишни емисии до 2026 г. ще бъдат повече от емисиите въглероден диоксид за целия стоманодобивен сектор в ЕС.

Според Егерт излишният капацитет е проблем в Китай и други азиатски страни, както и в Близкия изток и Северна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още