IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата икономика на Германия помрачава перспективите пред BASF за 2023 г.

Компанията очаква печалбата и продажбите за годината да бъдат в долния край на целевия ѝ диапазон

12:21 | 31.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската индустриална група BASF SE предвижда продажбите и печалбата ѝ за 2023 г. да са в долната граница на целевия диапазон, подчертавайки предизвикателствата, пред които е изправен промишленият сектор на Германия, тъй като по-високите лихвени проценти натежават върху глобалното търсене, съобщава Bloomberg.

Печалбата на BASF преди лихви и данъци вероятно ще се доближи до 4 млрд. евро, което е дъното на прогнозния диапазон, и представлява спад спрямо 6,9-те милиарда евро, отчетени през 2022 г.

„Ако химическото производство не се стабилизира, съществуват рискове от по-нататъшен спад в обемите и по-силно намаление на цените от очакваното“, предупреждава BASF.

Компанията увеличи мащаба на своя план за ограничаване на разходи в бек-офис зоните. Сега тя очаква общи годишни икономии от 1,1 млрд. евро до 2026 г. в производствените и административните области, в сравнение с 500 млн. евро, които обяви през февруари.

Енергоемките индустрии в Германия продължават да се борят с високите цени на енергията, дори след като последните се отдръпнаха от рекордно високите си нива миналата година. В същото време компаниите се сблъскват със спад в глобалното търсене, особено в Китай, който осигуряваше ръст на печалбата през последните години.

Германският производител на стомана Kloeckner & Co SE обяви късно в понеделник, че съкращава работни места, след като намали насоките си за 2023 г. Химическата фирма Lanxess AG междувременно заяви, че съкращава 7% от персонала, тъй като високите цени на енергията и глобалното търсене продължават да притискат индустрията.

Продажбите на BASF спадат във всички географски области, като понижението е особено изразено в Германия. Компанията казва, че приходите от продажби през 2023 г. ще бъдат в долния край на целевия диапазон от 73 до 76 млрд. евро.

Германия е единствената голяма икономика, за която Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира свиване през тази година. Представянето ѝ е в рязък контраст със САЩ, които по-рано този месец отчетоха силен растеж между юли и септември, като същевременно успяха да охладят инфлацията.

VCI, германска търговска група за химическата промишленост, очаква производството да спадне с 11% през 2023 г., с изключение на фармацевтичните продукти. Междувременно Европейският съвет на химическата промишленост прогнозира спад от 8% в целия регион тази година, без да се очаква скорошно възстановяване на търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още