IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското промишлено производство се е разширило за първи път от 9 месеца

Въпреки това данните предвещават слаба индустриална активност през следващите месеци

12:31 | 08.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индустриалното производство в Германия се e разраснало за първи път от девет месеца насам през януари, въпреки че неговата продължителна слабост вероятно вече е тласнала най-голямата икономика в Европа към рецесията, пише Bloomberg.

Производството се е увеличило с 1% в първия месец от годината спрямо декември, благодарениe на строителството, съобщават от статистическата служба на страната в петък, след като предходния месец страната отчете по-голям от първоначално очаквания спад. В рамките на фабричния сектор производството на химикали, храни и машини се е засилило, но производителите на автомобили регистрират рязък спад.

Общото ниво на производство остава близо до най-ниското такова от 2020 г. насам в момент, в който германските фабрики се борят с продължителен спад.

Германското фабрично производство се е разраснало за първи път от април насам. Графика: Bloomberg Германското фабрично производство се е разраснало за първи път от април насам. Графика: Bloomberg

Други данни от четвъртък показаха, че фабричните поръчки са спаднали рязко през януари след подем през декември.

Карстен Бжески, глобален ръководител на отдела за макроикономика в ING, каза, че първите данни за 2024 г. сигнализират, че германската икономика „е достигнала дъното“. Все пак това няма да е достатъчно, за да предотврати свиване през първото тримесечие, каза той.

„Ръстът на индекса за индустриалното производство в началото на годината е дългоочакваната промяна от месеците на индустриален спад. Въпреки това данните предвещават слаба индустриалната активност през следващите месеци и предполагат, че забавянето вероятно скоро ще се възобнови“, коментира Мартин Адемер, икономист в Bloomberg.

Германия беше единствената страна от Г-7, която отчете спад на брутния вътрешен продукт през 2023 г., като нейното слабо представяне тежи на цялата еврозона.

Бундесбанк предупреди за свиване през първото тримесечие след спад от 0,3% през последните три месеца на 2023 г. Това би означавало първа рецесия за страната след пандемията, въпреки че централната банка не предвижда сериозен спад.

През последните дни няколко икономисти също намалиха прогнозите си за растежа: в четвъртък от института DIW заявиха, че вече очакват нулев растеж през 2024 г. Правителството също е по-малко оптимистично. То намали прогнозата си за тази година до само 0,2%, което е много по-слаб ръст от първоначално очакваните 1,3% преди няколко месеца.

Управляващата коалиция обединява пакет от мерки на обща стойност около 7 млрд. евро, за да се опита да спаси икономиката от свиването. Миналия месец неочакван спад в индекса на мениджърите по поръчките на S&P Global за фабричния сектор сигнализира за задълбочаване на спада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 2 месеца
Заводите затварят, но производството се разширява. Стъкмистиката е фундаментална нАука в постиндустриалното общество. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още