IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суверенният фонд на Норвегия изрази опасения относно ролята на Rio Tinto в бразилска мина

Фондът разглежда въздействието на мината върху обезлесяването

22:30 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Норвежкият суверенен фонд на стойност 1,5 трлн. долара изрази загриженост пред Rio Tinto Group относно въздействието върху околната среда на мина в Бразилия, извеждайки отново на преден план въпросите относно бъдещата роля на фонда като инвеститор в компанията, съобщава Bloomberg.

Съветникът по етиката на Norges Bank Investment Management е разговарял с Rio – втората по големина миннодобивна компания в света - относно миноритарния ѝ дял в Mineracao Rio do Norte (MRN), производител на боксит в Бразилия, разкриват източници, запознати с темата.

Съветникът е поставил под въпрос въздействието на мината върху обезлесяването, въпреки че не са взети окончателни решения, добавят източниците, говорещи в условия на анонимност.

Притесненията на съветника са поредният пример за промяната в политиката на фонда и проверките на един от проектите на Rio. Норвегия отказва да закупи акции в компанията повече от десетилетие заради екологичните щети, причинени от нейната мина Grasberg в Индонезия, и възобновява инвестирането в компанията едва през 2019 г.

В краен случай Norges може да се освободи отново от акциите - което би било удар за базираната в Лондон Rio. Фондът е петият по големина акционер в компанията с дял от 2,6%, става ясно от данни на Bloomberg.

Rio притежава 22% от MRN. Glencore Plc е най-големият акционер там с 45%.

„Въпреки че операцията на MRN не се управлява от Rio Tinto, тя работи за прогресивно подобряване на своите екологични и социални резултати, за да отговори на най-добрите практики в индустрията и на нашите очаквания като акционер“, изтъква Rio.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още