IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от добива на мед по света е изложен на риск заради климатичните промени

Добивът на литий и кобалт е още по-силно изложен на климатични рискове, свързани със засушаването

11:12 | 30.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато прогнозите за добива на медта, необходима в прехода към чиста енергия, спомагат за покачването на цените на силно проводимия метал до двегодишни върхове, нов доклад подчертава рисковете за бъдещите доставки на суровината на фона на климатичните промени, пише Bloomberg.

Дори при оптимистичния сценарий с постигане на климатичните цели през 2050 г. повече от половината медни мини в света ще бъдат в райони, изложени на риск от суша, който се счита за значителен, висок или екстремен, става ясно от доклад на PricewaterhouseCoopers LLP.

За два други важни за енергийния преход метала - литий и кобалт, излагането на суша е дори по-високо - 74%.

Цената на медта се повиши през последните месеци, надхвърляйки 10 хил. долара за метричен тон, като ръстът тук е подхранван от залозите за наближаващ недостиг, докато мините се борят да отговорят на нарастващото търсене в лицето на електрическите превозни средства, мрежовата инфраструктура и центровете за данни.

Изграждането на нови мини става все по-скъпо и трудоемко, а нарастващото внимание към ESG критериите също обезкуражава инвестициите.

Прекъсванията, свързани с климата, биха добавили още един слой риск за доставките. Въпреки че ефектите от повишаването на температурите и променящите се метеорологични модели са широко документирани за селскостопанските стоки, въздействието върху минералите не е добре проучено. Медните мини в Замбия са изправени пред намаляване на електрозахранването, тъй като сушата пречи на водноелектрическите инсталации да работят нормално. В Чили недостигът на вода ограничи производството на мед през последните години, докато индустрията инвестира в използването на морска вода.

За всяка от деветте стоки в проучването на PwC най-малко 40% от предлаганите по света обеми са с произход от не повече от три държави. В случая с медта това са Чили, Перу и Китай, които носят повече от половината от добива на метала. 

„Това означава, че ако изменението на климата се задълбочи, това може да има непропорционален ефект, защото добивът е ограничен географски“, предупреждава Ема Кокс, глобален ръководител по въпросите за климата в PwC UK. „Не мисля, че всеки разбира зависимостите и въздействието на бъдеща промяна в климата“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
cyclop
преди 2 седмици
Всеки ден, всеки час, всеки миг ПРОПАГАНДИЧКА на новият КОВИД, на новата гига-измама - клаймътченч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още