IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 17% от българите са се записали на онлайн курс през 2023 г.

Популярността в ЕС на онлайн курсовете и на използването на учебни материали в интернет нараства

16:16 | 24.01.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Само 17% от българските потребители на интернет на възраст между 16 и 74 години са се записали на онлайн курс или са използвали учебни материали в интернет през последното тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

По този показател страната ни е на едно от последните места в съюза заедно с Гърция. По-малко почитатели на онлайн курсовете и учебните материали в интернет има само в Румъния (10%) и Кипър (16%). След страната ни е Полша с 18 на сто.

На ниво ЕС Нидерландия е имала най-висок дял (54%) на интернет потребителите, които са се записали на онлайн курс или са използвали учебни материали в интернет. След нея са Финландия с 53 на сто, Швеция с 48%, Испания с 47% и Естония с 45%.

Процент на хората, които са се записали на онлайн курс или са използвали учебни материали в интернет, 2022 и 2023 г. Източник: Евростат Процент на хората, които са се записали на онлайн курс или са използвали учебни материали в интернет, 2022 и 2023 г. Източник: Евростат

Като цяло участието в онлайн образование през 2023 г. е нараснало спрямо 2022 г. Делът на хората, които се записват на онлайн курсове или използват учебни материали в интернет, е нараснал в повечето страни членки на ЕС.

Най-големи са ръстовете в Нидерландия (+12 пр.п.), Швеция (+7 пр.п.) и Малта, Естония и Хърватия (по +5 пр.п.). България също е сред страните, в които популярността на онлайн курсовете и учебните материали в интернет нараства за година.

Спад записват Гърция (-12 пр.п.), Кипър (-5 пр.п.), Австрия и Словения (по -2 пр.п.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още