IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

28 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на Национален STEM център

Средствата се предоставят по Плана за възстановяване и устройчивост, а центърът ще се намира в „София тех парк“

17:08 | 14.05.24 г.
Снимка: София тех парк
Снимка: София тех парк

28 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат инвестирани за изграждането на Национален STEM център в „София тех парк“, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Предварителният договор за учредяване право на строеж на мултифункционалната сграда е подписан от изпълнителния директор на научно-технологичния парк Тодор Младенов и от директора на Националния STEM център проф. Найден Шиваров. Срокът за изпълнението на инвестицията в иновации с фокус върху STEM (наука, технология, инженерство, математика) е до 31 май 2026 г.

Новопостроеният център ще включва модерно и съвременно оборудвани лаборатории в пет основни направления: „Зелени технологии и устойчиво развитие“, „Роботика и кибер-физични системи“, „Дизайн и 3D прототипиране“, „Математика и информатика“ и „Природни науки“. Предвидено е и създаване на зала за дигитално изкуство (Digital Art) и аудио-визуално изкуство, зали за обучения, семинари и срещи, както и на учебни работилници (Maker Space). В него ще се подготвят и българските олимпийски отбори.

Предстои създаването на три изнесени бази за обучение към регионалните STEM центрове, а в началото на март стартира и изграждането на STEM кабинети във всички над 2200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в страната.

Целта е не само да се създаде благоприятна STEM среда във всяко училище, но да се промени и работата на учителите, които трябва да могат да работят съвместно, да създават екипи със свои колеги и с ученици, които да учат проектно базирано, каза министърът на образованието и науката Галин Цоков при връчването на първите договори на училищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още