IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша поиска от ЕК да спре глобите заради режима за дисциплиниране на съдиите

Варшава иска това да се случи със задна дата - от 15 юли

15:48 | 04.11.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Полша е поискала от Европейската комисия да спре да налага ежедневна глоба от 1 млн. евро заради това, че не е успяла да премахне спорен дисциплинарен механизъм срещу съдиите в страната, заяви министърът по въпросите на ЕС Шимон Шинковски вел Сек, цитиран от Ройтерс.

„В момента няма основание да се събират тези глоби“, след като страната прие закон, който реформира дисциплинарния режим, заяви Шинковски вел Сек пред телевизионния канал Polsat News в петък. Полша иска глобите да бъдат спрени със задна дата към 15 юли, тъй като тогава са влезли в сила промените.

Съдът на ЕС наложи глобата в края на миналата година, а Европейската комисия я събира периодично от фондовете, които Полша получава от бюджета на съюза. Спорът е едно от направленията в конфликта на Полша с Брюсел заради промени в съдебната система, които задържат и отпускането на 35,4 млрд. евро следпандемична помощ.

Европейската комисия внимателно ще анализира писмото, за да провери дали има нови развития, каза неин говорител. Комисията има „задължението да продължи с призивите си за глоби, наредени от съда, докато Полша не изпълни напълно заповедта на съда“, заяви Кристиан Виганд пред репортери в Брюксел. „Докато това не се случи, Полша ще продължи да плаща глобите“.

Правителството е под все по-голям натиск от опозицията да реши конфликта с ЕС преди парламентарните избори, очаквани следващия октомври. Най-високата инфлация от над четвърт век свали подкрепата на управляващата партия, а ръстът на разходите за заеми прави по-трудно за правителството да увеличи бюджета преди вота.

Заместник-външният министър Павел Яблонски каза в петък, че правителството не изключва възможността да съди ЕК в Съда на ЕС заради глобата по дисциплинарния режим. Промените, приети от парламента, заменят механизма с нова камара на професионална отговорност, съставена от 11 съдии, избрани на случаен принцип от президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още