IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК за пореден път оспорва законодателството на Полша

Миналата седмица Варшава прие закон, който позволява на управляващата партия да разследва лидера на опозицията Доналд Туск преди изборите тази година

16:47 | 07.06.23 г.
Лидерът на опозицията Доналд Туск. Снимка: Bloomberg
Лидерът на опозицията Доналд Туск. Снимка: Bloomberg

Европейският съюз за пореден път ще оспори полски закон, докато блокът продължава да се бори с Варшава за подхода ѝ към съдебната система, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия ще започне процедура за нарушение срещу Полша, за да блокира закон, който позволява на управляващата партия да разследва лидера на опозицията Доналд Туск преди изборите по-късно тази година, заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис пред репортери в сряда.

Законът ще създаде специална комисия, която да разследва предполагаема руска намеса в Полша. Комисията има безпрецедентни правомощия, които може да спрат лица да се кандидат за изборни позиции. В петък полският президент Анджей Дуда се опита да разсее притесненията около закона, предлагайки мерки, които ще смекчат някои негови части.

ЕК предприема последните си действия, след като Полша изгуби последния кръг от отделна юридическа битка с Брюксел, когато върховният съд на съюза отсъди, че противоречивият режим на Полша за дисциплиниране на национални съдии противоречи на правото на ЕС. Тази битка доведе до рекордни ежедневни глоби от страна на ЕС в размер на 1 млн. евро.

Полша засега не е плащала нищо по сметката, която в момента възлиза на 556,5 млн. евро. Това накара Европейската комисия да задържи 360 млн. евро от европейските средства, разпределени за страната, за периода от ноември 2021 до октомври 2022 г.

Глобите спряха да се трупат след решението, но върховният съд заяви, че Варшава все още е длъжна да плати съществуващите санкции.

В неделя опозицията в Полша, водена от Туск, проведе най-голямото антиправителствено шествие от падането на комунизма през 1989 г., като близо половин милион души се събраха във Варшава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още