IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширява се кръгът на лица за контрол по Закона за мерките срещу изпирането на пари

Регистрацията в НАП е условие за извършване на услуги за обмяна, съхранение и управление на виртуални валути, записаха депутатите при второ четене на закона

15:03 | 21.09.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разширява се кръгът на задължените лица, които трябва да прилагат предвидените в Закона за мерките срещу изпирането на пари мерки за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари. Към тях се добавят лицата, които по занятие предоставят достъп до депозитни касети в обществени трезори, представителите на пощенските оператори, на които е възложено изпълнението на отделни дейности от пощенската услуга, свързани с осъществяването на пощенски парични преводи. За това гласуваха депутатите при второто четене на промени в закона, предаде БТА.

Измененията са в изпълнение на препоръките на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа и във връзка с прилагането на засилен мониторинг от Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF).

От кръга на задължените лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари отпадат някои юридически лица с нестопанска цел, сред които творчески съюзи, които обединяват лица, извършващи сродна творческа дейност в областта на културата, с характер на съсловна организация. Изключени са съсловни и браншови организации и съюзи, работодателски и синдикални организации, стопанските камари и други сдружения в отделни стопански отрасли.

В закона е предвидено вписването в публичен регистър към Националната агенция за приходите да бъде условие за извършване на дейности по занятие за предоставяне на услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие, предоставяне на услуги за прехвърляне или обмяна на виртуални активи, услуги по съхраняване и управление на виртуални активи, което позволява извършването на контрол върху активи и услуги, свързани с публично предлагане на виртуални активи, както и за извършване на дейност на доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги.

По предложение на Йордан Цонев (ДПС) бяха направени редакционни поправки в дефиницията за близък сътрудник, която се разписва в Закона за платежните услуги и платежните системи.

Депутатите приеха и неподкрепени от ресорната комисия предложения в преходните и заключителните разпоредби на Атанас Атанасов от („Продължаваме промяната-Демократична България“) за изменения в Наказателния кодекс (НК), в Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления и в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.

В пленарната зала Атанасов обясни, че е направил няколко предложения за изменение на НК, които реферират с цялостната материя на Закона за мерките срещу изпирането на пари. „Когато бъдат установени определени деяния с пране на пари, трябва да има санкции за това“, посочи той. По думите му трябва да се търси наказателна отговорност за тези деяния, които са с висока степен на обществена опасност.

Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“ (ИТН) напомни, че съвсем скоро са приети промени в Наказателния кодекс. „Тази практика през преходни и заключителни разпоредби да се променят други закони по такъв уж незабележим начин е неприемлива и противоречи на всякаква нормалната парламентарна практика“, коментира той и подчерта, че „това бяха промени, внесени зад някаква завеса, в отсъствието на представители на ИТН, на „Възраждане“ и на БСП.“

Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че това е една от първите промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, в която се вадят лица от обхвата на закона. Той обърна внимание, че за това е положен „не малък труд“ и го отчете като постижение, като допълни, че промените са правени във формат работна група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още