IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В помощ на фирмите за синхронизация с изискванията за защита на лица, подаващи сигнали

Работодателите в частния сектор, които имат между 50 и 249 работници или служители, трябва да приложат новите правила и процедури до 17 декември 2023 г.

11:53 | 13.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
В помощ на фирмите за синхронизация с изискванията за защита на лица, подаващи сигнали

По повод влезлия през пролетта в сила Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, работодателите в частния сектор, които имат между 50 и 249 работници или служители, трябва да приложат новите правила и процедури не по-късно от 17 декември 2023 година. За тези с повече от 249 работници или служители разпоредбите на закона вече са в сила.

В тази връзка заинтересованите лица могат да подадат заявка към специализиран екип на интернет страницата zzl.bg за изготвяне на нужните документи. Тя трябва да включва данните на фирмата, брой персонал, както и ЕИК на компанията. На база публичната информация в търговския регистър, НАП и НОИ ще бъде извършен анализ, по който се изготвя пакет правила, отговарящи на изискванията на Закона и Наредбата към него. След заплащане, в рамките на до три работни дни, всички документи ще бъдат създадени и изцяло синхронизирани със спецификата на фирмата.

Така работодателите ще бъдат сигурни, че се движат и според въведената със Закона Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година. Тя предвижда предоставянето на защита на широк кръг хора, разполагащи с информация за нарушение на законодателството в контекста на полагане на труд и които са решили да подадат сигнал за него. Това могат да бъдат както настоящи, така и бивши служители, а също и други лица, които не са в трудово правоотношение с работодателя, като кандидатстващи за дадена позиция.

Законът забранява каквато и да била форма на ответни действия спрямо сигнализиращите лица - от понижаване в длъжност, отстраняване или уволнение до други неправомерни реакции. За да получат подобна защита, лицата трябва да имат основание да вярват, че информацията, която са предоставили, е актуална към момента, а сигналът е подаден чрез вътрешен канал.

Затова сред предвидените задължения за дружествата до 17 декември е и създаване на канал за вътрешно подаване на информация за нарушения, както и определяне на служител или обособено звено, приемащо сигналите, изграждане на регистър на сигналите и реда за разглеждането им.

Ако работодателят не изпълни задълженията си за създаване на вътрешен механизъм за приемане на сигнали, той ще бъде подложен на санкция, която може да варира от 5000 до 20 000 лева. Проверките и установяването на нарушения ще се извършват от Комисията по защита на личните данни (КЗЛД) след изтичане на крайния срок.

Повече за нужните документи и как да ги подготвите до крайния срок от 17 декември 2023 – може да разберете на zzl.bg

Последна актуализация: 11:53 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още
Финанси виж още