IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завой на 180 градуса: Полша се присъединява към Европейската прокуратура

Решението е част от плана на правителството да отблокира няколко милиарда евро, които Брюксел спря заради съдебната реформа на предишните управляващи

22:48 | 13.12.23 г.
Снимка: Damian Lemański/Bloomberg
Снимка: Damian Lemański/Bloomberg

Новият министър на правосъдието на Полша в първия си ден на поста подписа предложение за присъединяване на страната към Европейската прокуратура.

С това Варшава обръща на 180 градуса позицията на предишното правителство, което беше в конфликт с властите в Брюксел, предава Ройтерс.

„Едно от първите ми решения като министър на правосъдието е да подам молба до министър-председателя Доналд Туск да се присъединим към Европейската прокуратура“, написа министърът на правосъдието Адам Боднар в платформата X в сряда.

В публикацията му има снимка, на която подписва заявлението пред знамената на Полша и ЕС.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз (ЕС), която разследва злоупотреби с европейски средства. От 27-те държави членки в блока 22 се присъединиха към прокуратурата, когато беше създадена. Сред тях е и България.

Институцията започна да функционира от 1 юни 2021 г. Оглавява я Лаура Кьовеши, която ръководеше румънската антикорупционна агенция до отстраняването ѝ от поста през 2018 г.

През 2020 г. Кьовеши спечели дело срещу Румъния в Европейския съд по правата на човека заради нарушени права при освобождаването ѝ като директор на агенцията за борба с корупцията.

Предишното полско националистическо правителство на партията „Право и справедливост“ избра да не се присъединява към Европейската прокуратура заради опасения от намеса в полската съдебна система.

Именно реформите на „Право и справедливост“ в съдебната система са ябълката на раздора между Варшава и Брюксел. През 2019 г. правителството на партията въведе специална дисциплинарна камара към Върховния съд, която да наказва съдии заради техни решения.

Съдът на ЕС излезе с решение, че този орган трябва да бъде прекратен, но Полша не се съобрази и ѝ беше наложена глоба от 1 млн. евро на ден до изпълнението на решението. Брюксел блокира и милиарди евро финансиране за страната поради опасения за спазването на върховенството на закона.

Още преди да стане министър на правосъдието Боднар коментира пред Ройтерс, че присъединяването към Европейската прокуратура ще бъде добросъвестен ход, който може да бъде приложен бързо в опит да се отблокират средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още